Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η Περιφορά του Επιταφίου σε διάφορες πόλεις

Κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα, με τους πιστούς να παρακολουθούν το πρωί την τέλεση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου Ιησού στους ναούς της χώρας και το βράδυ την περιφορά ανθοστόλιστων Επιταφίων με τις υποβλητικές μελωδίες των εγκωμίων του "Άξιον Εστί" και του "Αι Γενεαί Πάσαι", να εκφράζουν τον πόνο και την οδύνη για τη θυσία του Θεανθρώπου.


Ημέρα θρησκευτικού πένθους και περισυλλογής

Σε κατανυκτικό κλίμα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε η ακολουθία του Επιταφίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.
Το πρωί, σε όλη τη χώρα, χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν στις εκκλησίες, σε κλίμα κατάνυξης, την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού.
Με ευλάβεια προσκύνησαν τον Επιτάφιο και συμμετείχαν νοερά στη κορύφωση του Θείου Δράματος.
Στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, εψάλη η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο εσπερινός της Αποκαθήλωσης και έγινε λιτάνευση χρυσοκέντητης σινδόνης με παράσταση της αποκαθήλωσης. Χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος.
Πιστή αναπαράσταση της αποκαθήλωσης στη Μονή Πεντέλης στην Αττική. Το νεκρό σώμα του Ιησού κατεβαίνει από το Σταυρό του μαρτυρίου, τυλίγεται με τη λευκή σινδόνη και ενταφιάζεται σε παρακείμενη ειδικά διαμορφωμένη σπηλιά. Η είσοδός της σφραγίζεται με λίθο.
Στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν αυτές τις άγιες ημέρες για έξοδο από την κρίση.
Η Κόρινθος έζησε μοναδικές στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, όταν οι επιτάφιοι των 6 Ιερών  Ναών της πόλης, Απ. Παύλου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Άννης, Μετ. Σωτήρος, Αγ. Φωτεινής καί Ζωοδόχου Πηγής συναντήθηκαν στην πλατεία περιβολάκια. Χιλιάδες κόσμος συνόδεψε τους 6 επιταφίους στο κέντρο της Κορινθιακής πρωτεύουσας με ψαλμωδίες της χορωδίας.Τον επιτάφιο του Ι. Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου ,με συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Κορινθίων , συνόδευε ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ. Διονύσιος επικεφαλής μίας μεγάλης πομπής στην οποία συμμετείχαν, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Αλέκος Πνευματικός, ο Κώστας Κόλλιας,η Κατερίνα Φαρμάκη και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης...!
Δείτε την  Συνάντιση των επιταφίων Κορίνθου



καθώς και τους πλημμυρισμένους δρόμους σε Ναύπακτο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.




newsbeast.gr -  ΝΕΤ