Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΤΟ ΔΝΤ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά σχέδιο που θα του επιτρέψει να δανείζεται απευθείας από τις διεθνείς αγορές ώστε να μπορεί να παρέχει βοήθεια σε κράτη-μέλη που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με έγγραφο του οργανισμου όπως μεταδίδει το Bloomberg...


«Ενδεχομένως να προκύψουν περιστάσεις που αυτό θα είναι είτε απαραίτητο, είτε προτιμότερο από πλευράς αποτελεσματικότητας, ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι ίδιες πηγές χρηματοδότησης του ΔΝΤ» αναφέρει το έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαρτίου.

«Αν και το 2009-2010 αυτό μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της καταφυγής στα κράτη-μέλη, επρόκειτο για μία διαδικασία χρονοβόρα και όχι πάντα βιώσιμη πολιτικά. Αντ’ αυτού, η καθιέρωση της δυνατότητας απευθείας δανεισμού από τις αγορές ώστε να ενισχύονται τα κεφάλαια του Ταμείου ίσως αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω» αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μία μόλις ημέρα αφότου το ΔΝΤ δήλωσε έτοιμο να παράσχει στήριξη στην Πορτογαλία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ, τα οποία και θα κληθούν αν εγκρίνουν το σχέδιο, αλλά είναι πιθανό να συναντήσει εμπόδια, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
 
fimotro.blogspot.com