Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

21η Απριλίου: Όταν η Ελλάδα έχασε τη Δημοκρατία

Ήταν 21 Απριλίου 1967... 
Φαίνεται πλέον τόσο μακρινό παρελθόν. Κι όμως δεν είναι. Εκείνο το πρωί οι αθηναίοι που ξύπναγαν έβλεπαν τεθωρακισμένα να έχουν βγει στους δρόμους και άκουγαν στρατιωτικά εμβατήρια που μετέδιδε ο τότε κεντρικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα -σαν σήμερα- πριν από 44 χρόνια έμπαινε σε "γύψο", όπως είχαν τονίσει χαρακτηριστικά οι συνταγματάρχες επιβάλλοντας την «επανάσταση» που επέβαλε δικτατορία στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου με τη συμμετοχή του ομόβαθμού του Νικολάου Μακαρέζου και του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού.

Οι δικτάτορες κατέλαβαν πρώτα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έθετε την Ελλάδα υπό στρατιωτικό έλεγχο. Ήταν το σχέδιο «Προμηθεύς» το οποίο ήταν «κομμένο και ραμμένο» για να αποτρέψει ενδεχόμενη κομμουνιστική εξέγερση με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης.

Εκείνο πρωί οι Έλληνες, προτού καλά-καλά καταλάβουν τι είχε συμβεί, είχαν ξυπνήσει με στρατιωτικά εμβατήρια και την εικόνα των αρμάτων μάχης στους δρόμους.
Με το που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, κινητοποιήθηκαν αυτόματα όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, ενώ αντίστοιχα σήματα έφτασαν και στο Γ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Όταν ξημέρωνε η 21η Απριλίου και αντιλαμβάνονταν ο κόσμος αλλά και οι αρχές του τόπου τι είχε συμβεί, ήταν ήδη πολύ αργά και οι όποιες προσπάθειες για αποτροπή του πραξικοπήματος έπεφταν στο κενό.
Το «σκοτάδι» κράτησε συνολικά 7 χρόνια και 3 μήνες και μαζί του οι διωγμοί, οι φυλακές και τα βασανιστήρια.
«Οι καταγγελίες για διωγμούς και βασανιστήρια των δημοκρατικών είχαν ξεπεράσει κάθε όριο και όσο παρατεινόταν αυτή η κατάσταση, πύκνωναν οι διεθνείς αντιδράσεις. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το Πολυτεχνείο, κορυφαία εκδήλωση κατά της δικτατορίας, και δεν μπορούσε πια να προχωρήσει άλλο. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το προδοτικό πραξικόπημα της Κύπρου» υπογραμμίζει ο Λεωνίδας Κύρκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. και αυτοί που (κατ)έλαβαν την εξουσία ως... εθνοσωτήρες θα έπεφταν από αυτήν υπό το βάρος μιας μεγάλης εθνικής προδοσίας, όπως πλέον θεωρείται από τους πάντες το δράμα της Κύπρου με την εισβολή τον Ιούλιο του 1974 των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, που έκτοτε παραμένει υπό τουρκική κατοχή...

H Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα (8 Ιανουαρίου 1975) χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 ως πραξικόπημα.