Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Νέο «κανόνι» φέρνει ντόμινο αποχωρήσεων στη Γ΄Εθνική

Το παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής αναμένεται ν’ ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες


Του Θανου Mπλουνα

Την περασμένη Δευτέρα, τρεις μόλις ημέρες μετά την αλλαγή του χρόνου, «έσκασε» το πρώτο ποδοσφαιρικό κανόνι για το 2011.
Η Αγία Παρασκευή, ΠΑΕ που μετείχε στον πρώτο (νότιο) όμιλο της Γ΄ Εθνικής, ειδοποίησε την ΕΠΟ και την Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής για την αποχώρησή της από το πρωτάθλημα για οικονομικούς λόγους.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεμονωμένο περιστατικό, αν δεν υπήρχε ενδεχόμενο τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες της κατηγορίας.
Αλλωστε, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχε προηγηθεί συντονισμένη διαμαρτυρία τον ομάδων που αγωνίζονται στον δεύτερο (βόρειο) όμιλο της Γ΄ Εθνικής.
Εκπρόσωποί τους συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και αφού συμφώνησαν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα συντήρησης των ομάδων τους αποφάσισαν, κραδαίνοντας την απειλή της αποχής, να αρχίσουν έναν κύκλο επαφών με τον ΟΠΑΠ και άλλους «συναρμόδιους φορείς» με σκοπό να ενισχύσουν τα έσοδά τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να δηλώσουν αδυναμία συνέχισης στο πρωτάθλημα.
«Αυτή τη στιγμή έξι - επτά ομάδες από τον πρώτο όμιλο και περίπου πέντε από τον δεύτερο είναι οικονομικά βιώσιμες. Οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν προβλήματα», μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει άριστα την κατάσταση στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και πρόσθεσε: «Τα έσοδα των ομάδων της κατηγορίας είναι 50 χιλιάδες ευρώ προ φόρου από τον ΟΠΑΠ και ένα εκατομμύριο που δόθηκε από την Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής για τις μετακινήσεις. Από την άλλη, οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής χρωστούν στην Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής περίπου 750.000 από οφειλές, όπως πρόστιμα που δεν έχουν καταβληθεί».

«Δεν έχουμε λεφτά»
Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Αγίας Παρασκευής, Βαγγέλης Σταθόπουλος, εξηγεί στην «Κ» τους λόγους της αποχώρησης και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί: «Μέχρι πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα να βάζουμε χρήματα. Φέτος δεν έχουμε. Οι άλλες πηγές εσόδων, όπως εισιτήρια, διαφημίσεις και η ενίσχυση από τον δήμο, δεν φτάνουν. Περίπου δέκα ομάδες από τον νότιο όμιλο και άλλες δέκα από τον βόρειο έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν ξέρω τι κάνουν... Μπορεί να αφήνουν απλήρωτους τους παίκτες. Μπορεί να κάνουν άλλα πράγματα... Τα χρήματα πηγαίνουν στη Σούπερ Λίγκα και στη Β΄ Εθνική από τον ΟΠΑΠ και τα τηλεοπτικά. Γι' αυτό όλοι σκοτώνονται να μην πέσουν. Μια ομάδα της Β΄ Εθνικής που δεν κάνει πρωταθλητισμό και δεν έχει μεγάλο μπάτζετ παίρνει από τον ΟΠΑΠ 700.000 και εμείς παίρνουμε 40.000».
Το πρόβλημα στη Γ΄ Εθνική δεν είναι τωρινό. Τα οικονομικά προβλήματα είναι συνυφασμένα με την κατηγορία, στην οποία μετέχουν ομάδες που είναι και επαγγελματικές και ερασιτεχνικές.
Το φετινό πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής προβλέπει δύο ομίλους των 18 ομάδων, ενώ το πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα, διεξάγεται σε δέκα ομίλους στους οποίους μετέχουν συνολικά 175 ομάδες.
Στην Ενωση Β΄ - Γ΄ Εθνικής από πέρυσι είχαν συνειδητοποιήσει ότι έχει δημιουργηθεί ένα υπερτροφικό ποδόσφαιρο και πως αν δεν ληφθούν μέτρα θα σκάσει σαν φούσκα.

Είναι έτοιμοι, λοιπόν, να θέσουν στο τραπέζι δύο σχέδια, που προβλέπουν την ενοποίηση της Γ΄ και της Δ΄ Εθνικής σε μία κατηγορία που θα ονομάζεται «Εθνική κατηγορία» και θα είναι ερασιτεχνική.
Το πρώτο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας κατηγορίας που θα έχει τέσσερις ομίλους με 18 ομάδες, δηλαδή συνολικά 72, αντί για τις 193 που συμμετέχουν στα δύο πρωταθλήματα με τη σημερινή δομή.
Αυτό το σχέδιο προβλέπει αύξηση των ομάδων της Β΄ Εθνικής από 18 που είναι σήμερα σε 20.
Θα ανεβαίνει από κάθε όμιλο της Εθνικής κατηγορίας μία ομάδα στη Β΄ Εθνική και θα υποβιβάζονται από τη Β΄ τέσσερις ομάδες.
Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών ομίλων, που θα έχουν από 20 ομάδες. Θα ανεβαίνει στη Β΄ Εθνική η πρώτη από κάθε όμιλο και θα υποβιβάζονται τρεις.
Η νέα κατηγορία που θα προκύψει θα περάσει στην ευθύνη της ΕΠΟ, η οποία το περασμένο καλοκαίρι στη γενική της συνέλευση δεν συζήτησε το θέμα.
Στους κόλπους της θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των ποδοσφαιρικών ενώσεων που δεν επιθυμούν να αλλάξει το status quo, αλλά η πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν, θα τους αναγκάσει...


kathimerini.gr