Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Άμεση εκκένωση της Νομικής ζητά ο Πρύτανης και πετά το μπαλάκι στην Κυβέρνηση. Έγινε κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου


Την άμεση εκκένωση της Νομικής ζήτησε σε Εκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στην παλιά αίθουσα Συγκλήτου, στα Προπύλαια, σχετικά με την κατάληψη της Νομικής από 250 μετανάστες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Κάλεσε σε σύσκεψη τους Γιάννη Ραγκούση, Αννα Νταλάρα, Γιάννη Σγουρό και Γιώργο Καμίνη
Ο κ.Πελεγρίνης δήλωσε ότι η κατάληψη είναι καθοδηγούμενη και αποτελεί κατάχρηση του ασύλου, ενώ ζήτησε να εκκενωθεί σήμερα η Νομική.
Ο πρύτανης τόνισε ότι πρόκειται για θέμα μεταναστευτικής πολιτικής και καλεσε σε συσκεψη στο Πανεπιστήμιο τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα μετανάστευης, Αννα Νταλάρα, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα.
Οσον αφορά τις ευθύνες, ο πρύτανης τόνισε ότι οι πρυτανικές αρχές δεν έδειξαν ολιγωρία.
«Από την στιγμή που μάθαμε ότι θα έρθουν ειδοποιήσαμε τα αρμόδια όργανα» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι υπήρχε μια συνεχής επαφή με τους εκπροσώπους των μεταναστών και στάλθηκαν στον χώρο γιατροί να παράσχουν τη βοήθειά τους.
Οι γιατροί διαβεβαίωσαν ότι οι κανόνες υγιεινής τηρούνται υπάρχει καθαριότητα και δεν υπάρχουν βανδαλισμοί.
Τέλος, ζήτησε να σταματήσει να αποτελεί το θέμα του ασύλου πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης επανέλαβε ότι η μετάθεση ευθυνών από την πολιτεία στο Πανεπιστήμιο «απλά διευκολύνει τη μη λύση του προβλήματος».
Το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεωνς τόσο σε πολιτικό όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, ένα «πινγκ-πονγκ» ευθυνών μεταξύ πρυτανικών αρχών, υπουργείων και κομμάτων για το ποιος τελικά φταίει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαμήνυσε μέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος.
Την Τρίτη παρενέβη στο θέμα η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι «η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής». Οι πρυτανικές αρχές, συνέχισε η κ. Διαμαντοπούλου, «οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».
Η υπουργός Παιδείας έστρεψε τα «πυρά» της και εναντίον όσων οδήγησαν αυτούς τους «δυστυχείς ανθρώπους», όπως τους χαρακτήρισε, στη Νομική. «Δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες».
ΠΕ