Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΙΑ ΚΑΙ ΒΕΡΒΕΛΟΥΔΕΣ!

Γράφει ο Δ. Παλάσκας
(Δρ. Δασολογίας)
Ή κατουρλήδες, σκαντζάρια, τζόγιες, τσιλικρωτά, σταχτοπάτηδες, κολοβελόνηδες, καψιούρηδες - ή ακόμα και ντιντήδες! Είναι αυτοί που όλο το χρόνο ζούν κάτω από τη γη προσπαθώντας να κόψουν το δέντρο της γης -αυτό που στηρίζει...
τον κόσμο- και ξεπροβάλλον, κατά την παράδοσή μας, τα Χριστούγεννα για να φέρουν αναστάτωση στους νοικοκυραίους, να πειράξουν τους σοβαρούς, να δουλέψουν τους πειθαρχημένους, να ανακατέψουν τους τακτοποιημένους.
Τώρα, αγαπητό fimotro, ο καθένας μας, ανάλογα με τις εμπειρίες του και τον τρόπο σκέψης, θα μπορούσε να συμπεριλάβει στους καλικαντζαραίους την Άνγκελα (παρ' όλο το αποπροσανατολιστικό της όνομα), τους κερδοσκόπους, τον Μαζί-τα-Φάγαμε (ως Νο2 αρχηγό Μανδρακούκο), τον Κουρασμένο, τον "Δρακουμέλ", τους μπαχαλάκηδες, τον Φαήλο (λόγω επικαιρότητας), τους ραδιοαρβυλιώτες, τη συντακτική ομάδα του fimotro - ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, αρκεί να έχει προσπαθήσει σοβαρά να φέρει τα πάνω-κάτω. Δεν ξέρω αν τα Φώτα ο τουρλόπαπας θα τους διώξει με την αγιαστούρα του - σημασία έχει ότι χωρίς αυτούς η ζωή θα ήταν περισσότερο βαρετή και λιγότερο ενδιαφέρουσα.
Έτσι λοιπόν, με μια μικρή αναφορά στα φανταστικά ή μη αυτά πλάσματα, είπαμε να αποχαιρετήσουμε τον γέρο χρόνο - και ελπίζουμε ότι κάποτε θα θυμόμαστε όλα αυτά που συνέβησαν φέτος και θα γελάμε (κατά τη ρήση του Αρκά).
Να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα παραμονή (οσίας Μελάνης, μην ξεχνιόμαστε), στους Βασίληδες και Βασιλικές αύριο ανήμερα στη μνήμη του ορίτζιναλ Άγιου Βασίλη (και όχι του Santa Claus που χωνεύει πίνοντας κόκα-κόλα), να βάλουμε μια αγριοκρεμμύδα στην πόρτα και να σπάσουμε ένα ρόδι για γούρι με την έλευση του νέου έτους και.... του χρόνου εδώ είμαστε πάλι!
Καλή Χρονιά!
 
fimotro.blogspot.com