Οι πρώτοι που άφησαν ήδη το 2010 είναι οι κάτοικοι του Κιριμπάτι, ενός μικρού νησιού του Ειρηνικού που γύρισε τη σελίδα του 2010 στις 12.00 (ώρα Ελλάδας). Τα πολύ θρησκευόμενα 6.000 μέλη αυτής της νησιωτικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες.
Η ατμόσφαιρα θα είναι πιο εορταστική στην Αυστραλία, έστω κι αν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς αναστατώθηκαν από τις χωρίς προηγούμενο πλημμύρες που σημειώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της αυστραλιανής ηπείρου.
Στο Σίδνεϊ, ήδη από το μεσημέρι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να κατευθύνονται προς το λιμάνι επιδιώκοντας να καταλάβουν τις καλύτερες θέσεις για να παρακολουθήσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευθούν από τη Harbour Bridge, τη Γέφυρα του Λιμανιού. Παραδίπλα, η παραλία Μποντάι είναι ήδη γεμάτη κόσμο.
Αν και η βορειοανατολική Αυστραλία βρίσκεται κάτω από τα νερά των πλημμυρών, η περιοχή της Αδελαΐδας πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούν φόβους για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Στην Ασία, το θέαμα των πυροτεχνημάτων στον κόλπο του Χονγκ Κόνγκ αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν 400.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια Ιάπωνες θα μεταβούν στους σιντοϊστικούς ναούς για να «εξαγνιστούν».
Μολονότι η κινεζική Πρωτοχρονιά, στις αρχές Φεβρουαρίου, δίνει την ευκαιρία για πολύ μεγαλύτερους εορτασμούς σε όλη την Ασία, πολλοί Κινέζοι, Ινδοί και Βιετναμέζοι δεν θα παραλείψουν να γιορτάσουν και σήμερα την έλευση του 2011.
Στην Ευρώπη, μετά το κύμα ψύχους που προκάλεσε χάος, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι αναμένονται να συγκεντρωθούν στις όχθες του Τάμεση στο Λονδίνο για να ακούσουν το Μπιγκ Μπεν να χτυπάει τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα συγκεντρωθούν εξάλλου μπροστά στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο ή τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
Στη Γερμανία, ένας γιγάντιος χιονοπόλεμος στον οποίο επρόκειτο να συμμετάσχουν 8.000 «μαχητές», την 1η Ιανουαρίου στο Βερολίνο, απαγορεύθηκε εξαιτίας φόβων για παρεκτροπές.
Η μικρή Εσθονία, στη Βαλτική, θα μπει στο 2011 περνώντας στο ευρώ, απαρνούμενη την κορώνα για να γίνει η 17η χώρα που θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρασμα μιας σφοδρής χιονοθύελλας από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην Τάιμς Σκουέαρ για να μετρήσουν εκεί τα τελευταία λεπτά του χρόνου.
Το κέντρο των ΗΠΑ, από το Νέο Μεξικό (νοτιοδυτικά) ως τη Μινεσότα (βόρεια), εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το χιόνι και να πλήττεται από χιονοθύελλες.
Καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις, κυρίως από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι δυνάμεις της τάξεις θα βρίσκονται σχεδόν παντού σε ετοιμότητα.
Έτσι στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως στον κόσμο για να γιορτάσει όλη τη νύκτα, παρά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών ότι υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιηθούν επιθέσεις.
Η Βομβάη υπήρξε το Νοέμβριο του 2008 θέατρο αιματηρών ισλαμιστικών επιθέσεων που είχαν στόχο μεταξύ άλλων ένα τουριστικό εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Συνολικά 166 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.
Η τοπική κυβέρνηση παρέτεινε το ωράριο λειτουργίας των μπαρ, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων από τις 01.30 στις 05.00. Οι γιορτές πάνω σε πλοία στον κόλπο της Βομβάης απαγορεύτηκαν πάντως για τρίτη διαδοχική χρονιά λόγω των αυξημένων απειλών κατά της ασφάλειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ