Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Διακομματική η άρνηση της συναίνεσης σε μέτρα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

Α. Σαμαράς: Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα & τους εθνικούς χειρισμούς, ναι στην αναθεώρηση


Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν εξασφαλίστηκε από τον Γ. Παπανδρέου ούτε από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους μαζί του, ούτε καν από τους βουλευτές του κόμματος που κατά τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων, ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν κατά συνείδηση, λέγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο τους «φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων», υποχρεώνοντάς τους να επικυρώσουν πράγματα για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί.
Σημειώνεται ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ασκήσει σκληρή κριτική κυρίως για τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατά την προχθεσινή συζήτησή του σε επίπεδο ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Χθες στη Βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις ως προς την ουσία του πολυνομοσχεδίου.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και αν και έγινε σε καλό κλίμα, με τη συζήτηση να καλύπτει όλα τα θέματα της επικαιρότητας, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, κατέληξε σε μία ξεκάθαρη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν Παπανδρέου και Σαμαράς ήταν η επόμενη Bουλή να είναι αναθεωρητική, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε επίσης ότι στηρίζει την ελληνική θέση στη μεθαυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας θετικό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε μετά τη συνάντηση πως δεν θα συναινέσει σε μία πορεία όπως αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η «συναίνεση θα ήταν συνενοχή και μάλιστα για αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε στον Γιώργο Παπανδρέου την εκτίμησή του πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση, κάνοντας λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, τον οποίο δεν πρόκειται να δεχθεί. «Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θα είχαν παραλύσει τη χώρα. Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. έχει τηρήσει έντιμη στάση στηρίζοντας κυβερνητικά μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λάβει «σοβαρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι “συνήθεις ύποπτοι”: οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει από το ΚΚΕ καμία συναίνεση και για τίποτα. «Τώρα αρχίζει ο πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Hμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. «Ως ΛΑΟΣ δείξαμε σοβαρότητα και ψηφίσαμε το μνημόνιο για να σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, τώρα όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε κάτι τέτοιο», εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε πως «σήμερα είναι μέρα ντροπής για το Eλληνικό Κοινοβούλιο και για όσους βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα. Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στον νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες», πρόσθεσε.


Πηγή: Express.gr