Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΚΟΥ


1. Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα τoυ α’ γύρου των εκλογών για την περιφέρεια Πελοποννήσου;
Ο Πελοποννησιακός λαός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είπε όχι σε εκβιαστικά διλήμματα, τιμωρώντας όσους επιχείρησαν να χειραγωγήσουν την ψήφο του. Καταδίκασε αυστηρά την άδικη και αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου. Μια πολιτική, που ταυτίζεται με την ύφεση και την ανεργία, που επιτείνει την ασφυξία στην αγορά και ρημάζει τον προϋπολογισμό κάθε οικογενειάρχη, μειώνοντας το εισόδημα και αυξάνοντας τα βάρη. Αποδοκίμασε στην πράξη εκείνους που με τα επικοινωνιακά τρυκ και τον καταιγισμό ανύπαρκτων δημοσκοπήσεων, προσπάθησαν να παρασύρουν τους πολίτες σε «μεταλλαγμένες» επιλογές. Απέδειξε πως μπορεί να υπάρξει ελπίδα και επιβράβευσε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, που δείχνουν το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Ο δρόμος για μια ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ βρίσκεται ανοικτός μπροστά μας. Μαζί με τον πολίτη, με ενότητα, σύμπνοια και αλληλεγγύη, θα τον περπατήσουμε αυτό τον δρόμο και αφετηρία είναι η ερχόμενη Κυριακή.
2. Όπως φαίνεται, στο δεύτερο γύρο αναμένεται σκληρή μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα σε εσάς και στον Π. Τατούλη. Γιατί ο κόσμος τελικά να προτιμήσει τον Δημήτρη Δράκο;
Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια υπηρετώ την αυτοδιοίκηση με συνέπεια και υπευθυνότητα, έχοντας προσφέρει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Δεν φλέρταρα ποτέ με πολιτικά αξιώματα και ούτε διεκδίκησα κυβερνητικές καρέκλες. Οι συμπολίτες μου τα γνωρίζουν αυτά και με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, δηλώνω και πάλι παρών. Μαζί με μια ομάδα άξιων, έμπειρων και δοκιμασμένων στελεχών, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό σχέδιο που διαθέτουμε για όλη την Πελοπόννησο. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα και προτάσεις, θέτουμε στόχο να οργανώσουμε κατάλληλα τις δομές και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τους πόρους, προκειμένου να χτίσουμε σε γερά θεμέλια το αύριο της περιφέρειάς μας.
Ο κ. Τατούλης δεν προέρχεται από την αυτοδιοίκηση, δεν έχει εκδηλώσει ποτέ ενδιαφέρον για αυτή και σε καμία περίπτωση δεν γνωρίζει τις ανάγκες της. Είναι ένας γυρολόγος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την προβολή της Περιφέρειας για να στηρίξει προσωπικές φιλοδοξίες και μελλοντικές του κινήσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν διαθέτει κανένα πρόγραμμα, πέρα από μια συρραφή γενικών ιδεών, κενών περιεχομένου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την σοβαρή προοπτική που έχει σήμερα ο τόπος μας. Γι αυτό, σήμερα, πρέπει να εμπιστευθούμε τις τύχες μας σε αυτούς που ξέρουν και έχουν αποδείξει ότι μπορούν. Σε όσους βρίσκονται εδώ για να δώσουν, όχι για να πάρουν. Σε εκείνους, που βλέπουν την Πελοπόννησο ως επιλογή ζωής για προσφορά στην Κοινωνία, όχι ως μέσο μίας ανίερης πολιτικής συναλλαγής, ή ως εργαλείο πολιτικής καριέρας.
3. Το τελευταίο διάστημα ο αντίπαλός σας δέχεται έντονη κριτική για τον διορισμό του σε διευθυντική θέση στο ΕΣΥ και την βουλευτική σύνταξη που εισπράττει. Ποια είναι η δική σας θέση για το θέμα αυτό;
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο, ασφαλώς, θέτει θέμα ηθικής τάξης, καθώς τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες. Συμβάλλουν στην πλήρη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος  και προκαλούν το κοινό αίσθημα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας. Δεν εκπλήσσομαι, όμως, διότι ο κ. Τατούλης, στα είκοσι χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, δεν διακρίθηκε για το έργο που προσέφερε στον τόπο, ακόμη και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά για τον πολιτικό οπορτουνισμό που επέδειξε και την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Έτσι και σήμερα, πορεύεται με την ίδια λογική. Γι αυτό το λόγο εξάλλου, υπάρχουν ήδη διαλυτικές τάσεις ανάμεσα στα ετερόκλητα, από πολιτική σκοπιά, στοιχεία που συνθέτουν το συνδυασμό του. Το πουλόβερ σιγά-σιγά ξηλώνεται και ο κ. Τατούλης αποδεικνύεται πλέον πολιτικά και ηθικά έκθετος. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, κρίνει κατάλληλα τις ανάρμοστες συμπεριφορές και τις ασύμβατες πορείες των διάφορων τατούληδων και σύντομα, θα τις καταδικάσει και με την ψήφο του.
4. Πιστεύετε ότι η μάχη του δευτέρου γύρου πρέπει να λάβει και πολιτικό χαρακτήρα ή να περιοριστεί σε καθαρά αυτοδιοικητικο;
Εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν και τη δεύτερη Κυριακή στις κάλπες, πρέπει να ψηφίσουν τόσο με πολιτικά, όσο και αυτοδιοικητικά κριτήρια. Πολιτικά, γιατί τώρα είναι ώρα να σταλεί ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα για αλλαγή πορείας, για να μπει ένα φρένο στην χωρίς όρια πολιτική του μνημονίου, προκειμένου να αποφύγουμε να βιώσουμε χειρότερες μέρες από αυτές που ήδη ζούμε σήμερα. Αυτοδιοικητικά, γιατί είναι ανάγκη να επιλεγούν οι πλέον άξιοι και ικανοί υποψήφιοι, εκείνοι που γνωρίζουν καλά τα τοπικά ζητήματα, τις ανάγκες και τα προβλήματα και διαθέτουν την εμπειρία και το σχέδιο για να οδηγήσουν τις περιφέρεις και τους δήμους στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία. Γι αυτό και την Κυριακή δεν πρέπει να πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Όλοι πρέπει να είμαστε εκεί, γιατί η απόφαση που θα βγάλει η κάλπη θα καθορίσει το μέλλον όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και της χώρας και αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν.
5. Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους ψηφοφόρους σας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής; Τι θα λέγατε προσωπικά στους ψηφοφόρους σας;
Tην Κυριακή, οι πολίτες της Πελοποννήσου, αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλες ευκαιρίες, όπως ακριβώς δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για μας, ερήμην μας. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να απορρίψουμε τα εκβιαστικά διλήμματα και όσους για καθαρά προσωπικό τους όφελος τα θέτουν. Υπάρχει άλλος δρόμος, άλλη πολιτική πλεύσης που μπορεί να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα. Εμείς, με αυτό το στόχο πορευόμαστε. Όχι μόνο σήμερα, με ευκαιριακές σημαίες που «πέφτουν» αμέσως, αλλά σε όλη τη διαδρομή μας στην Αυτοδιοίκηση. Καλούμε, λοιπόν, προσωπικά όλους τους Πελοποννήσιους να σταθούν δίπλα μας και αυτή την Κυριακή, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία αυτά που πραγματικά δικαιούται ο τόπος μας και κυρίως αυτά που θα επιτρέψουν στους συμπατριώτες μας να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες της ύφεσης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας αναχώματα, απέναντι στην κρίση. Μπορούμε να απαντήσουμε στην πολιτική του μνημονίου και της ανεργίας με πρόταση ελπίδας, ενότητας, διεκδίκησης κι αγώνα. Και αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ