Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ψήφος αποδοκιμασίας

Με τη διενέργεια του σημερινού β’ γύρου των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών ολοκληρώνεται η εξαγωγή των πολιτικών συμπερασμάτων που είχαν προκύψει ήδη από την πρώτη Κυριακή και τα οποία προοιωνίζονται σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρώτον, είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν απολαμβάνει της στήριξης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, την οποία επιζητούσε προκειμένου να εφαρμόσει την οικονομική της πολιτική. Παρά τα εκβιαστικά διλήμματα και τις νέες προεκλογικές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, οι πολίτες δεν πείστηκαν και αποδοκίμασαν την πολιτική του μνημονίου.
Δεύτερον, είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί πλέον αντιμέτωπος και με εσωκομματικά προβλήματα, καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα που διαφωνούν, τόσο με την τακτική που επελέγη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και με την ουσία της ακολουθούμενης από το οικονομικό επιτελείο πολιτικής των σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων.
Τρίτον, είναι ξεκάθαρο ότι ο Αντώνης Σαμαράς, αφενός κέρδισε το στοίχημα με την επιλογή του να προτάξει την αντιμνημονιακή, αναπτυξιακή πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καθώς δημιουργήθηκε μια ισχυρή αντιμνημονιακή πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Και, αφετέρου, εδραίωσε τον ηγεμονικό του ρόλο στον πολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς, την ώρα που οι υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου δείχνουν να εμφανίζουν σημάδια συρρίκνωσης.
Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν στο ότι, την «επόμενη μέρα» των αυτοδιοικητικών εκλογών, αρχίζουν να διαμορφώνονται συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, ανεξάρτητα από το πότε αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Η διαφορά ασφαλείας που επεδίωκε το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε σε οριακή διαφορά μικρότερη των δύο εκατοστιαίων μονάδων, ενώ η ψήφος επιδοκιμασίας που ζητούσε ο κ. Παπανδρέου για τη συνέχιση της πολιτικής του μετατράπηκε σε ψήφο αποδοκιμασίας των πολιτών στην πολιτική του μνημονίου, της άδικης φορολογίας, της περικοπής των εισοδημάτων, των λουκέτων και της ανεργίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ