Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Γ. Δέδες :"Στόχος μας η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κιάτο -Σούλι-Γκούρα -Δερβένι μέχρι τέλους της θητείας μας"


Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες συνεχίζοντας τις μετεκλογικές του επαφές με τους πολίτες, πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στο Μάτι του Φενεού, στη Γκούρα και στο Λουτράκι. Στις τρεις αυτές συναντήσεις ήταν μαζική η συμμετοχή των πολιτών και μέσα από το διάλογο, αναδείχτηκαν πολλά και σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των επιμέρους περιοχών αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΚΟΥΡΑ
Στη Γκούρα εκτός από δεκάδες πολίτες παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φενεού κ. Σπύρος Σταματόπουλος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος και κ. Ανδρέας Καραχοντζίτης. 
Η περιοχή του Φενεού ανέδείξε ως κορυφαίο πρόβλημα, την καθυστέρηση κατασκευής και ολοκλήρωσης του οδικού άξονα  Κιάτο – Σούλι – Γκούρα – Δερβένι.  Ο Δήμαρχος και οι πολίτες επισήμαναν ότι για χρόνια τώρα, πολλές είναι οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τους αρμόδιους παράγοντες αλλά αθετήθηκαν και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανάπτυξη, τόνισαν χαρακτηριστικά, στον ορεινό όγκο της Κορινθίας χωρίς ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο
Στην παρέμβαση του ο κ. Δέδες, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες του Φενεού για την στήριξη τους στην «Νέα Πελοπόννησο», επισήμανε ότι:

« Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους και να εδραιωθεί ο νέος θεσμός, έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την άμεση ανάμειξη των πολιτών. Να αποκτήσουν οι πολίτες αυτοδιοικητική και περιφερειακή συνείδηση.  Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε με τις επισκέψεις μας αυτές, είναι να υποδηλώσουμε ότι η πορεία μας στο θεσμό του «Καλλικράτη», θα είναι μια πορεία των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν θέλουμε οι αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες να παίρνονται ερήμην τους».
Συνεχίζοντας ο κ. Δέδες τόνισε ότι «Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κορινθίας αλλά και της Πελοποννήσου είναι ο ορεινός όγκος, με δύο κυρίαρχους άξονες αναφοράς στα μέρη τα δικά μας, τη λίμνη Στυμφαλίας και το φράγμα Δόξα. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κιάτο – Σούλι – Γκούρα – Δερβένι, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής. Εάν δεν υπάρξει δυνατότητα αλλαγής αυτού του έργου στο ΕΣΠΑ, λόγω ολιγωρίας των αρμόδιων παραγόντων, θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης του έργου. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του έργου, στη πρώτη τετραετία της θητείας μας.»
 Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι : «η περιοχή του Φενεού έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτευχθούν στοχευμένες βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες μπορεί να συνδεθούν με τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.» «Έχουμε όλοι την καλή διάθεση» τόνισε «ώστε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της περιοχής, να συμβάλλουμε στη πολύπλευρη ανάπτυξή της.»

Στο Λουτράκι
 Το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Γιώργος Δέδες μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Άγγελο Παπαγγελόπουλο, κ. Νίκο Πετρόπούλο και κα. Ευαγγελία Αδάμ- Σπανογιάννη, παραβρέθηκαν σε μία πολυπληθής συγκέντρωση της περιοχής του Λουτρακίου, όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία του Λουτρακίου, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και η πρόσβαση του στο Λουτράκι, η μόλυνση του Κορινθιακού κόλπου και άλλα.  
 Στη παρέμβαση του ο κ.Δέδες επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητά από το 2011. «Έχουμε μεγάλες διοικητικές αλλαγές και πρέπει οι υπηρεσίες να σταθούν στα πόδια τους. Άμεση επιδίωξη μας είναι να είμαστε έτοιμοι από τις αρχές της χρονιάς, ώστε να δημιουργήσουμε τις μελέτες και τις υποδομές, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να γίνουν τα αναγκαία έργα στη περιοχή, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στο τόπο».
Συνεχίζοντας ο κ. Δέδες έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολύπλευρη ανάπτυξη, αξιοποίηση και προβολή της διώρυγας Κορίνθου. «Ένα σπάνιο μνημείο, όπως είναι η διώρυγα Κορίνθου, παραμένει αναξιοποίητο. Η άποψη μας είναι ότι σε συνεργασία με το κράτος, με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και με την συνεργασία ιδιωτικών επενδυτών και κεφαλαίων, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εταιρικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει να αναδείξει την διώρυγα σε ένα μεγάλο πολυθεματικό πάρκο (αρχαιολογικό, πολιτιστικό, ιστορικό, τουριστικό αλλά και εμπορευματικό και τεχνολογικό)».
Επίσης τόνισε ότι «Θα πρέπει να εξετάσουμε την δυνατότητα σύνδεσης της διώρυγας και της αρχαίας Διόλκου με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής. Πρέπει να εκπονήσουμε την διαμόρφωση ενός ενιαίου περιφερειακού σχεδίου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες, ώστε να εξασφαλίσουμε την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Είναι πεποίθηση μου ότι μόνο με την συνεργασία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης , της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων μπορούμε να αλλάξουμε το τοπίο, αλλάζοντας νοοτροπίες και αντιλήψεις για τα αναπτυξιακά δρώμενα της περιοχής μας.»
Κλείνοντας την αρχική του παρέμβαση ο κ. Δέδες αφού ευχαρίστησε ακόμα μια φορά τους παραβρισκόμενους για την στήριξη τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος», τόνισε ότι « θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε και αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα μόνο όταν στο νέο δρόμο που ανοίξαμε μαζί, πορευτούμε ενωμένοι, συλλογικά και μέσα από ένα διαρκή διάλογο, να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους, γιατί σε αυτή την πορεία δεν περισσεύει κανείς.»