Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας - Νίκος Ταγαράς«...με ευθύνη απέναντι στα προβλήματα, οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, για την Ανάπτυξη της Κορινθίας και της Πελοποννήσου»

Αποδοχή, στήριξη και σεβασμό, συναντά ο Νίκος Ταγαράς, σε όποια πόλη, ή χωριό του Νομού βρίσκεται από τους πολίτες. Τον περιμένουν γιατί είναι ο δικός τους άνθρωπος, ο Νομάρχης που πάντα τους πλησιάζει με ενδιαφέρον πραγματικό, που πάντα ακούει όσα έχουν να του πουν, που προσπάθησε και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε ότι τους απασχολεί, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες, που ανεβάζουν την Κορινθία ψηλότερα με έργα αναπτυξιακά, υποδομές, παρεμβάσεις ουσιαστικές και άμεσες.

Στον Κάτω Άσσο, τον Άσσο το Περιγιάλι και το Λέχαιο την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010, ο Νίκος Ταγαράς για μια ακόμα φορά είχε την ευκαιρία να μιλήσει στον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του και να τον ενημερώσει για όλα τα έργα, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια στην περιοχή τους. Το Φράγμα του Ασωπού, το μεγαλύτερο έργο της Κορινθίας και ένα από τα μεγαλύτερα που θα εκτελέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμω, ξεκινά και θα αλλάξει τη μορφή όλης της Κορινθίας.

Στις 14 Ιουλίου του 2010, παρουσία του Νίκου Ταγαρά, υπεγράφη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου. Για την ωρίμανση του έργου, απαιτήθηκε ένα πλήθος μελετών συνολικού κόστους 2.980.000 ευρώ. Η προμελέτη, κόστους 880.000€, χρηματοδοτήθηκε το 1999 και αποπληρώθηκε το 2010. Το 2003, χρηματοδοτήθηκε η οριστική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006 και το κόστος της ανήλθε στα 2.100.000€. Το έργο χρηματοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και δημοπρατήθηκε το Μάιο του 2007. Μετά τη δικαστική διαδικασία, στην οποία προσέφυγαν συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε την επαναδημοπράτηση του έργου στις 31 Οκτωβρίου 2008, με νέα χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013». Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρία «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε», με ποσοστό έκπτωσης 44,62%. Ο συνολικός προϋπολογισμός, ανέρχεται στα 58.750.000 €, από τα οποία 1.500.000 € αφορούν στις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων που απαιτούνται και τα 2.500.000 € στο κόστος των τεχνικών συμβούλων. Πρόκειται για ένα χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα στεγάνωσης, ύψους 68 μέτρων, που θα κατασκευαστεί στα όρια των Δήμων Συκιωνίων και Βέλου, ανάμεσα στα χωριά Παραδείσι και Στιμάγκα. Το μήκος της στέψης του φράγματος θα είναι 425μ, το μέγιστο πλάτος στη βάση του θα φθάνει τα 450μ, ενώ ο όγκος του επιχώματος θα είναι 4.000.000 κυβικά μέτρα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης του φράγματος, θα είναι 29.100.000 κυβικά μέτρα και με τη συνεχή ροή του ποταμού υπολογίζεται ότι θα αξιοποιούνται 41.000.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο. Για τη μεταφορά του νερού προς τα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης, θα κατασκευασθεί κεντρικός αγωγός μήκους 4.100 μέτρων και διατομής 1,2 μέτρων. Ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες. Με την κατασκευή του φράγματος, αξιοποιούνται τα νερά του ποταμού Ασωπού. Με την ολοκλήρωση του έργου, πρόκειται να αρδευτούν 50.000 στρέμματα καλλιεργούμενης έκτασης, στην πεδινή Κορινθία, και να εξυπηρετηθούν περισσότερες από 4.000 αγροτικές οικογένειες. Με το φράγμα Ασωπού, εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με νερό άρδευσης, άριστης ποιότητας, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην ανάπτυξη της γεωργίας, προστατεύοντας παράλληλα τις πεδινές γεωτρήσεις από τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης.

Για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της Κορινθίας, κατασκευάστηκαν τριανταέξι μικρά φράγματα ανάσχεσης και εμπλουτισμού σε ολόκληρο το νομό πέντε από τα οποία αφορούν την περιοχή του Δήμου Άσσου Λεχαίου, συνολικού προϋπολογισμού 212.500 ευρώ, παράλληλα κατασκευάστηκαν αρδευτικά έργα στην περιοχή συνολικού προϋπολογισμού 77.000 ευρώ. Με σεβασμό στο πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση, ολοκληρώθηκε η αναστύλωση του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άσσο, με προϋπολογισμό 519.000 ευρώ. Με στόχο την προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές, δαπανήθηκαν 126.000 ευρώ για των καθαρισμό των χειμάρρων Ζαπάντη και Ράχιανη. Με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και στις περιουσίες των πολιτών, δαπανήθηκαν 30.183 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στο αλιευτικό καταφύγιο στον Κάτω Άσσο. Στο τομέα της εκπαίδευσης, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου του Άσσου και του Γυμνασίου και Λυκείου του Λεχαίου, δαπανήθηκαν 60.000 ευρώ, για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας και 27.500 ευρώ για την αποπεράτωση αίθουσας διδασκαλίας, στο Δημοτικό Σχολείο Περιγιαλίου. Στηρίζοντας την πρόοδο και τη νεολαία μέσα από τον αθλητισμό, δαπανήθηκαν συνολικά 45.000 ευρώ, για τη συντήρηση των γηπέδων του Άσσου και του Λεχαίου.

Ο Νίκος Ταγαράς, έχει ήδη οραματιστεί, σχεδιάσει και είναι έτοιμος να διεκδικήσει όπου και αν χρειαστεί, για να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Κορινθία.