Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Στη ολομέλεια του ΣτΕ η κάλυψη από το Δημόσιο των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά



(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι διατάξεις του Ν. 3685/2010 που αφορούν την κάλυψη από το Δημόσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων.

Την σχετική απόφαση για παραπομπή στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος έλαβε η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, με την υπ' αρθμ. 24528/Β7/11.5.2009 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Όμως ο αναπληρωτής καθηγητής του εν λόγω Πανεπιστημίου Γ. Κατρούγκαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας.

Η πλειοψηφία του Γ΄ Τμήματος ερμηνεύοντας το Σύνταγμα έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008 με βάση τις οποίες η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού που όρισε ότι το κόστος λειτουργίας του επίδικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα καλυφθεί μεταξύ άλλων από τα δίδακτρα. Κατά συνέπεια, αναφέρει η πλειοψηφία των δικαστών, είναι αβάσιμα όσα υποστηρίζει ο Κατρούγκαλος.

Αντίθετα η μειοψηφία του Γ΄ Τμήματος έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008 με τις οποίες «τα δίδακτρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πόρων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, σημαντικό τμήμα των οποίων μάλιστα διατίθεται για αμοιβές-αποζημιώσεις του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια να είναι παράνομο το τμήμα της υπουργικής απόφασης που έχει ως έρεισμα τις αναφερθείσες νομοθετικές διατάξεις (Ν. 3685/2008)».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ