Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η χαμένη τιμή της νεολαίας του Ξυλοκάστρου


Γράφεις ο Γιάννη Μαντζίκος

Στο προεκλογικό φυλλάδιο της Κίνησης Πολιτών τον Οκτώβριο του 2006, η νυν Δημοτική Αρχή εξήγγειλε την πρόθεση της για θέσπιση «Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας» όπως το αποκαλούσε. Τον Μάρτιο του 2008 όποτε και έγιναν οι εκλογές για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου, υπήρξαν δηλώσεις περί «κομματικών στρατών» και θεσμών που έχουν σκοπό «να διαιρέσουν τους νέους».
Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης και επιθυμώντας να γνωρίζουν οι δημότες και ιδιαίτερα οι νεότεροι δημότες τα γεγονότα ως έχουν:
Ένας θεσμός ψηφισμένος από την βουλή των Ελλήνων, όπως είναι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, εξ ορισμού, δεν θα μπορούσε να είναι κομματικός και να έχει σκοπό να διαιρέσει σε τοπικό επίπεδο τους νέους. Με τον ίδιο συλλογισμό τότε, ένα αντίστοιχο «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας», θα ήταν ένα προπαγανδιστικό όργανο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Η Δημοτική Αρχή έκανε μεγαλοσχήμονες δηλώσεις «ανοικτών θυρών» και δημιουργίας ειδικού γραφείου για το ΤΟΣΥΝ, το οποίο ασφαλώς δεν έγινε ποτέ.
Τον Μάιο του 2008, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογράψαμε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Οδικής Ασφάλειας με κύριο στόχο την αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. Στην επικοινωνία που έχουμε με τους αρμοδίους υπάλληλους του Εγχειρήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μας ρωτούν γιατί δεν προχωρούμε στις συμπεφωνημένες ενέργειες. ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΙΑ

Τον Ιούλιο του 2008, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η σύσταση Ανοικτού Πανεπιστημίου στον Δήμο με σκοπό την επιμόρφωση νέων και ενηλίκων του Δήμου μας. Περίπου έναν χρόνο μετά δεν υπάρχει καμία ενέργεια για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων Δήμων, οι οποίοι έχουν ως κύριο μέλημα τους τον «ενημερωμένο δημότη». Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ

Τον Αύγουστο του 2008, καταθέσαμε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον αν ο Δήμος μας θα έστελνε εκπρόσωπο στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων OPEN DAYS 2008», δεν λάβαμε απάντηση. Μια εκδήλωση με 5000 περιφερειακούς και τοπικούς εμπειρογνώμονες, θεωρούμε πώς θα ήταν χρήσιμη για τις μελλοντικές συνεργασίες και την δικτύωση του Δήμου μας σε διεθνές επίπεδο.
Τον Σεπτέμβριο του 2008, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η πρόταση μας για την σύσταση Γραφείου Ανεργίας. Ασφαλώς ο Δήμος δεν είναι κάθετη δομή του Υπουργείου Απασχόλησης, παρά ταύτα κινηθήκαμε βάσει των προβλεπομένων από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.
Τον Δεκέμβριο του 2008, καταθέσαμε ερώτηση στο Δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την επιχορήγηση από τον Δήμο Ξυλοκάστρου προς το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 8. παρ.1 του ν.3443/2006. Δεν λάβαμε απάντηση.
Τον Ιανουάριο του 2009, προτείναμε την δημιουργία Ευρυζωνικού Δικτύου με 13 σημεία πρόσβασης. Η Δημοτική Αρχή μας απάντησε ότι ήδη λειτουργεί στον Δήμο μας Ευρυζωνικό Δίκτυο, του οποίου η λειτουργία τίθεται εν αμφίβολο. Στην πρόταση μας σημειώναμε ότι προτού τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρυζωνικό δίκτυο, θα έπρεπε να δούμε πόσοι δημότες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και πόσοι είναι διαδικτυακά αναλφάβητοι. Θυμίζουμε ότι το 2006, στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής γινόταν λόγος για ΙΕΚ Πληροφορικής.
Επίσης προτείναμε εβδομάδα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ακολουθούμενη από ΗΜΕΡΙΔΑ για την ενημέρωση των Νέων. Δυστυχώς δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.
Προτείναμε την δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου της βιβλιοθήκης, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα, για την ιστορία τονίζουμε πώς η Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας βραβεύτηκε διεθνώς για ανάλογο εγχείρημα.
Καταθέσαμε ερωτήσεις εκτός ημερησίας διατάξεως για θέματα που αφορούσαν γενικότερα το Δήμο και την εικόνα του όπως η διακοπή λειτουργίας του σιντριβανιού και οι Αποθήκες Φραντζή, αλλά δυστυχώς οι απαντήσεις αφορούσαν παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Τέλος σε προσωπικό επίπεδο ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΠΩΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΕΣΠΕΙΡΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΗΜΕΣ σχετικά με τις πράξεις μου ως Προέδρου του ΤΟΣΥΝ και την προέλευση αυτών. Απαντώ, ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είχαν και έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία των λόγων μου. η ΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ Η ΙΔΙΑ, ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ:
ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ;
ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΕ Η ΖΩΗ ΜΑΣ;
ΠΟΣΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ;;;;


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ