«Εδώ και δύο χρόνια περίπου, εξελίσσεται ένα σημαντικό ζήτημα στο Δ.Δ. Πιτσών και αφορά στην κατασκευή λατομείου από την εταιρεία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ», ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες κατασκευής τού αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αποφασίζονται «μακριά» και» «γρήγορα».
Η θέση τής, πριν μερικούς μήνες ενημερωμένης, τοπικής κοινωνίας είναι αρνητική για το έργο, κάτι που αποτυπώνεται στην ομόφωνη απόφαση 1/2010 του τοπικού συμβουλίου Πιτσών και την επίσης ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου 202/2010.
Από την επικοινωνία που είχαμε με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καταλάβαμε το μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλαγής αυτού του σχεδιασμού. Η «εθνική σημασία» του βλέπετε, αφήνει μικρά περιθώρια συμμετοχής στην τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς, οι αποφάσεις των τοπικών θεσμών και δύο πανό που έχουν αναρτηθεί, δεν φτάνουν για να ανατρέψουν την κατάσταση. Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να πιστεύει ότι «έκανε το χρέος του», αλλά μόνο με κείμενα δεν κερδίζονται αγώνες.
Κατ’ αρχάς, η ευρύτερη κοινωνία του Ξυλοκάστρου, δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το θέμα, γιατί απλά δεν έχει δοθεί η δημοσιότητα που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ούτε από πλευράς πλειοψηφίας, ούτε από πλευράς μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, εντύπωση μάς προκαλεί που ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε αυτό, στις εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις στον PrismaVirus. Ακόμα και την προηγούμενη Τρίτη, που το ίδιο βράδυ είχε συγκέντρωση στο Δ.Δ. Πιτσών με προεξέχον το θέμα του λατομείου, δεν ανέφερε τίποτα. Ούτε καν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.
Αν όμως θέλουμε να πετύχουμε κάτι και όχι να ρίξουμε μερικές τουφεκιές στον αέρα και μάλιστα άσφαιρες, πρέπει κινηθούμε οργανωμένα και μαζικά. Η κατασκευή λατομείου στη θέση Σπηλιές, δεν είναι θέμα ενός χωριού ή μιας δημοτικής παράταξης. Είναι θέμα όλων και όλοι όσοι το θεωρούν σημαντικό, πρέπει να δράσουν. Επίσης, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων. Αντίθετα, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ως πλεονέκτημα.
Καλούμε λοιπόν, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους δημάρχους Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή τους κ.κ. Κλαδούχο, Κουρτζή και Σκούρα, να πάρουν θέση για το θέμα αυτό και αν συμφωνούν:
- να συστρατευτούμε στον αγώνα των κατοίκων των Πιτσών
- να προσβάλλουμε μαζικά και μεθοδευμένα την απόφαση αυτή
- να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες του δήμου και
- να συναποφασίσουμε και να συνδιοργανώσουμε τον τρόπο και τις μορφές της δράσης μας.
Επειδή η καταστροφή που θα γίνει από το λατομείο στην περιοχή είναι τεράστια, ας αφήσουμε στην άκρη την προεκλογική αντιπαράθεση και ας κινηθούμε μαζί. Μόνο έτσι, μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Οι Σπηλιές των Πιτσών μάς καλούν να βγούμε από τις «σπηλιές» της προεκλογικής τακτικής και σκοπιμότητας!
Τέλος, ας ευχηθούμε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να σχεδιάζει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να μη χρειάζεται συχνά να κινητοποιούμαστε αμυντικά για να μην τα χάσουμε ή κατόπιν καταστροφών. Αν π.χ. είχαμε σχεδιάσει και διεκδικήσει την αξιοποίηση του ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΑΦΤΟΥΛΗ, ή των, σπάνιας ομορφιάς και αξίας, υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων της περιοχής, δεν θα τολμούσε κανείς να μιλήσει σήμερα για λατομείο.
Αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Να αρχίσει επιτέλους, το δημοτικό συμβούλιο να σχεδιάζει και να αξιοποιεί τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.
Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Υποψήφιος δήμαρχος
για την Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Πρόταση
«Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης»
Σπηλιά του Σαφτουλή ή Σπήλαιο Πιτσών।
Το १९३४ ανακαλύφθηκε τυχαία από βοσκούς - όπως τα περισσότερα εξάλλου - της περιοχής। Εγιναν αρχαιολογικές έρευνες οι οποίες απέδωσαν πλήθος ευρημάτων। Ειδώλια γυναικεία, ειδώλια σατύρων, ειδώλια ζώων και άλλα αντικείμενα।
Η θερμοκρασία του σπηλαίου και οι κλιματικές του συνθήκες ευνόησαν την διατήρηση αντικειμένων από ύφασμα και ξύλο। Κάτι το οποίο εγώ προσωπικά δεν το έχω συναντήσει ή π ληροφορηθεί ξανά।
Το πιο σημαντικό, δε, εύρημα στο οποίο το σπήλαιο χρωστάει την φήμη του, ήταν τέσσερις γραπτοί ξύλινοι πίνακες, μοναδικά δείγματα ζωγραφικής। Ο ένας διασώθηκε ολόκληρος, οι άλλοι τρεις αποσπασματικά।
Από τις επιγραφές των πινάκων και τα αφιερώματα είναι φανερό ότι στο σπήλαιο λατρεύονταν οι Νύμφες, θεες του τοκετού και κουροτρόφοι। Επίσης συχνά μαζί με τις Νύμφες λατρεύονταν ο Παν και ο Διόνυσος।
Πρόκειται για τον καλύτερο σωζόμενο πίνακα που παρουσιάζει πομπή θυσίας με γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες πίσω απο τους μουσικούς ονομάζονταν Ευθυδίκα και Ευκολίς.Το όνομα της πρώτης γυκαίκας μάλλον είναι Εθελόνχη.
Το όνομα του ζωγράφου δεν σώθηκε και με βάση τις επιγραφές ο πίνακας χρονολογείται στα 540 - 530 π.χ.
Οι πίνακες που βρέθηκαν στο σπήλαιο των Πιτσών είναι τα μοναδικά δείγματα αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής που έχουν σωθεί. Βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας και φυλάσσονται στο σκοτάδι και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για να μη φθαρούν. Το κοινό μπορεί να δει μόνο τα αντίγραφά τους.
Το τραγικό είναι ότι το σπήλαιο των Πιτσών, τόπος λατρείας χθονίων θεοτήτων, αφού παρέμεινε τόσα χρόνια αναξιοποίητο, λαμπρό σημάδι του ελλείμματος πολιτισμού και της αχρηστίας των αρμοδίων υπηρεσιών, τώρα κινδυνεύει να γίνει... λατομείο!
Έχουμε αφήσει να γίνουν πολλά, άλλοτε από άγνοια κι άλλοτε από ανοχή. Αν αφήσουμε όμως να γίνει κι αυτό... δεν είναι μόνο ότι θα αποδειχθεί (για άλλη μια φορά) ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας, αλλά ακόμα κι αν μας φτύνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για την αχρηστία μας θα έχουν δίκιο!