Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Το «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα.


Σαν σήμερα 2490 χρόνια πριν, το 480 π.Χ: Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.
Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση «Μολών λαβέ» είναι η πασίγνωστη ιστορική φράση του Λεωνίδα, βασιλιά των Σπαρτιατών η οποία δόθηκε σε απάντηση των κηρύκων του βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν αυτός ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων στα στενά των Θερμοπυλών.
Η απάντηση «μολών λαβέ» (=«αφού / εφόσον έρθεις, πάρ'τα» ή κατά την πιο γνωστή μετάφραση «έλα να τα πάρεις») φαίνεται πως εξόργισε τον Πέρση ηγεμόνα που διέταξε, αμέσως μετά, να ξεκινήσει η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.
Η απάντηση εκείνη έμεινε αθάνατη στην παγκόσμια ιστορία, χαρίζοντας στον Λεωνίδα υστεροφημία ως πρότυπο γενναιότητας, θεματοφύλακα πάτριων αρχών, νόμων και καθήκοντος. Ο Λεωνίδας έδωσε το 480 π.Χ., το παράδειγμα στην μάχη των Θερμοπυλών κατά της εισβολής περσικού στρατού. Η απάντηση του βασιλιά της Σπάρτης, όταν του ζητήθηκε να παραδοθεί, μιας και είχε περικυκλωθεί από τον πολυάριθμο Περσικό στρατό, ήταν ένα τολμηρό “Μολών Λαβέ”
Η δυσαρέσκεια της εξουσίας και το γεγονός ότι στους Έλληνες δεν αρέσει να τους αναγκάζουν να κάνουν κάτι, έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική ψυχή και είναι εμφανής στην ιστορία της χώρας.
Οι Έλληνες, αιώνες αργότερα, το 1940 , πήραν άλλη μια γενναία απόφαση, όταν ο Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι έδωσε στους Έλληνες ένα τελεσίγραφο, να επιτρέψουν τις δυνάμεις του Άξονα να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Ακόμη και τότε οι Έλληνες προτίμησαν να πάνε στον πόλεμο και είπαν το μεγάλο “ΟΧΙ”
Τη φράση επανέλαβε επίσης ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου στις 03/03/1957 στους Άγγλους όταν αυτοί περικύκλωσαν το κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά. Με αυτή τη φράση ο Αυξεντίου οδηγήθηκε σε φριχτό θάνατο αφού οι Άγγλοι αμέσως μετά άδειασαν πολλά δοχεία με βενζίνη μέσα στο κρησφύγετο του και τον έκαψαν
Και σήμερα , 2490 χρόνια μετά , από το «Μολών λαβέ» του Λεωνίδα και την μετά από την προδοσία του Εφιάλτη , θυσία των 300 παλικαριών του στις Θερμοπύλες , μας ανάγκασαν να ξεχάσουμε το παρελθόν, την ιστορία μας, τις απίστευτες δυνατότητες της Ελληνικής ψυχής, την Ελληνική λεβεντιά και φτάσαμε να παρακαλάμε για δάνεια εξοντωτικά, για να υπηρετήσουμε τα ξένα συμφέροντα Καταλήγοντας οι κρατούντες να μας παραδόσουν αμαχητί, στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση του ΔΝΤ

Γι αυτό ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ