Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Εύστοχη επιλογή Σαμαρά ο Στ. Δήμας


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
του Αθανασιου Ελλις

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Σταύρου Δήμα στη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. αποτελεί εύστοχη επιλογή στενού συνεργάτη, αλλά και ευφυή κίνηση στρατηγικής.
Πρόσωπο ευρείας αποδοχής, όχι μόνο στους κόλπους των ψηφοφόρων του κόμματος αλλά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δήμας μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση της πολυπόθητης
διεύρυνσης. Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να χρίσει τον κ. Αβραμόπουλο δεύτερο στην ιεραρχία, κάτι που διακαώς επιθυμούσε ο τελευταίος, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κρίκος ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη και εν δυνάμει εκφραστής της «μεγάλης Κεντροδεξιάς», ρόλο, πάντως, που δεν του έχουν αναγνωρίσει οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές.
Με δεδομένο ότι, πέραν του προέδρου, οι δύο αντιπρόεδροι και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής εκπέμπουν τη δημόσια εικόνα του κόμματος, είναι σαφές ότι η επιλογή που ξεχωρίζει και προσθέτει πολιτικά στην παράταξη είναι ο κ. Δήμας, για τον οποίο καμία πλευρά δεν εκφράζει αντιρρήσεις -η σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη αποτελεί μακρινό παρελθόν, χωρίς συνέπειες στη σημερινή συγκυρία- σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των κ. Αβραμόπουλου, Λυκουρέντζου που έχουν αρκετούς εσωκομματικούς αντιπάλους.
Πέρα από τις θητείες του ως υπουργός Εμπορίου, Γεωργίας και Βιομηχανίας, ο κ. Δήμας έρχεται οπλισμένος με την εμπειρία και τον αέρα μιας επιτυχημένης θητείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια περίοδο κατά την οποία, όχι μόνο ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά και ο εν δυνάμει αντικαταστάτης του έχει ανάγκη από γέφυρες συνεργασίας και σχέσεις εμπιστοσύνης με τις Βρυξέλλες. Μετά την εσφαλμένη, κατά την άποψη του γράφοντος, καταψήφιση της συμφωνίας διάσωσης της χώρας με την τρόικα, απαιτούνται, σε επίπεδο ουσίας αλλά και συμβολισμού, πρόσωπα που χαίρουν εκτίμησης και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΔΝΤ. Ο κ. Δήμας, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί και στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι αναμφίβολα ένα τέτοιο πρόσωπο.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εκπλήσσει η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να του εμπιστευθεί τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και τον χειρισμό των σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Η οικονομία, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η υγεία και η κοινωνική πολιτική, καθώς και οι υποδομές, είναι τομείς στους οποίους συντελούνται ριζικές αλλαγές και ανατροπές, και εκ των πραγμάτων θα αποτελέσουν τα κύρια πεδία αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων εξουσίας και όχι μόνο.
Εάν η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου ερμηνεύεται ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη που παρέσχε στον κ. Σαμαρά ο πρώην υπουργός Υγείας στην εσωκομματική εκλογή του Νοεμβρίου, όλα δείχνουν ότι αυτή του κ. Δήμα έγινε με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια. Αλλωστε, η προσωπικότητά του αναγνωρίζεται και εκτός Ν.Δ., όπως πιστοποιεί ακόμη και η στάση του Γ. Παπανδρέου απέναντί του. Είναι βέβαιο ότι αλλιώς θα αντιμετωπίσει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ενδεχόμενη κριτική του κ. Αβραμόπουλου για μια απόφαση στον τομέα της Υγείας και πολύ διαφορετικά θα αντιμετωπίσει η κυρία Μπιρμπίλη πιθανή παρέμβαση του κ. Δήμα για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα. Η πρώτη πιθανώς να προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις αλλά και «αντεπίθεση» για τα πεπραγμένα του κ. Αβραμόπουλου στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ η δεύτερη θα εκληφθεί ως τροφή για προβληματισμό.
Τέλος, ο κ. Δήμας, ο οποίος το 2008 ανακηρύχθηκε Επίτροπος της Χρονιάς, παραμένει μια ελκυστική προσωπικότητα για τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να δώσει την πρώτη προσωπική και πολιτική μάχη όχι μόνο με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την Ντόρα Μπακογιάννη και το νέο κόμμα που θα ιδρύσει η πρώην υπουργός Εξωτερικών.