Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Αλλαγές στον «Καλλικράτη»


ΠΗΓΉ: aftodioikisi.gr

Σε αλλαγές εδρών και ονομασιών 25 δήμων σε 19 νομούς προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Μεταξύ αυτών τροποποιήσεις στις ονομασίες δήμων και εδρών έγιναν και στους Νομούς :

ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Ο δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται δήμος Νότιας Κυνουρίας και χαρακτηρίζεται ορεινός
ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ο δήμος Διστόμου και Αράχωβας μετονομάζεται σε δήμο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και χαρακτηρίζεται ορεινός.
ΗΛΕΙΑΣ: Ο δήμος Ανδρίτσαινας μετονομάζεται σε δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Ο δήμος Ανδραβίδας μετονομάζεται σε δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδος.
ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Στο δήμο Σπάρτης ορίζεται ιστορική έδρα ο Μυστράς
ΦΩΚΙΔΑΣ: Στο δήμο Δωρίδας η έδρα μεταφέρεται από το Ευπάλιο (παραμένει ιστορική έδρα) στο Λιδωρίκι (ήταν αρχικά ιστορική έδρα)

Ο υπουργός Γ. Ραγκούσης απέδωσε τις αλλαγές σε αιτήματα που διατυπώθηκαν ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων των συγκεκριμένων νομών. Παράλληλα δήλωσε πως θα υιοθετηθούν και άλλες τροποποιήσεις στις ονομασίες δήμων και σε περιπτώσεις ιστορικών εδρών.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές. Επίσης τις αντιρρήσεις του στο νομοσχέδιο εξέφρασαν και οι υπόλοιποι εισηγητές των άλλων κομμάτων , επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη. οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας. Οι τροποποιήσεις, αυτές είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα»…
Ο «Καλλικράτης», υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε ή έξι συνεδριάσεις προκειμένου να έχει ψηφισθεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.