Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Γ.Ψυχογιός: Επείγουσα η στήριξη στους κτηνοτρόφους λόγω του κόστους των ζωοτροφών από τον υποχρεωτικό σταβλισμό για την πανώλη. Παρέμβαση στη Βουλή.

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/10/2024

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε ως  Αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων έγγραφο του Προέδρου της κοινότητας Ψαρίου, Δ.Ε. Σικυωνίων, κ. Βλασίου Γαλάνη, πουσυνοδεύεταιαπό το αίτημα των κτηνοτρόφων-κατοίκων της περιοχής γιατην κάλυψη των εξόδων προμήθειας επιπλέον ζωοτροφώνγια τα κοπάδια τουςλόγω της απαγόρευσης ελεύθερης  βόσκησής τους στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανώλης.

Με την παρέμβαση αυτή,συντασσόμαστε με το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, καθώς, ενώ εφαρμόζουν απολύτως τα περιοριστικά μέτρα, δεν έχουν καμία ενίσχυση από την Πολιτεία  για να καλύψουν τα μεγάλα έξοδα που προκύπτουν από τον υποχρεωτικό σταβλισμό των ζωικών τους μονάδων. Για τον λόγο αυτό, το εισόδημά τους έχει εκμηδενιστεί και την ίδια στιγμή κινδυνεύειένας ολόκληρος κλάδος της ορεινής Κορινθίας με αφανισμό.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεών μας για το θέμα μέσα κι έξω από τη Βουλή, ζητάμε και πάλι από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων, που συνιστούν πολύ σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών της Κορινθίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά όπως κατατέθηκε:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

 

Θέμα:  Άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων που έχουν απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης λόγω της πανώλης κι αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά, το από 8/10/2024 έγγραφο του Προέδρου της κοινότητας Ψαρίου της Δ.Ε. Σικυωνίων, κ. Βλασίου Γαλάνη, όπως του κοινοποιήθηκε, το οποίο  ακολουθείται από την 7/10/2024 αίτηση των κτηνοτρόφων- κατοίκων  της περιοχής και αφορά στην κάλυψη εξόδων προμήθειας των επιπλέον ζωοτροφών, οι οποίες είναι αναγκαίες για την επιβίωση των κοπαδιών, λόγω του μέτρου της απαγόρευσης της ελεύθερης  βόσκησης των αιγοπροβάτων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας της πανώλης.

 

Στην αίτηση αναφέρουν πως σε εφαρμογή προφορικών εντολών από το Α.Τ Σικυωνίων, λόγω της επιδημίας της πανώλης, τα κοπάδια των αιγοπροβάτων θα πρέπει να σταβλίζονται στα ποιμνιοστάσια επί εικοσιτετράωρης βάσης  και να μην βγαίνουν  σε ελεύθερη βοσκή.  

Κατανοούν ότι όλο αυτό αφορά στον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας, παρ’ όλα αυτά η απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης  δημιουργεί την εξής κατάσταση: Οι ζωοτροφές που έχουν αποθηκευτεί για να καλύψουν τις ανάγκες των κοπαδιών σε τροφή, κατά τους χειμερινούς μήνες, θα καταναλωθούν άμεσα και θα χρειαστεί να προβούν σε νέες προμήθειες, άγνωστο για πόσο διάστημα, εφόσον δεν διευκρινίζεται πόσο θα κρατήσει το μέτρο αυτό.

Τονίζουν πως φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής, θα είναι να πληγεί ο οικονομικός προϋπολογισμός τους  και να τεθεί πραγματικά  δίλημμα  επιβίωσης ή των οικογενειών ή των κοπαδιών.

Από τη μία, η  τεράστια  αύξηση των τιμών της αγοράς των ζωοτροφών, δρα περιοριστικά στην προμήθεια τους και από την άλλη αν δεν προμηθευτούν επιπλέον ποσότητες τίθεται θέμα απώλειας του ζωικού κεφαλαίου  

Εκφράζουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους, δηλώνουν πως δεν έχουν πρόθεση να μην ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών  και ζητούν από την κυβέρνηση να ενσκήψει στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που θα προκύψει και να καλύψει τα έξοδα  προμήθειας των επιπλέον ζωοτροφών για όσο διάστημα θα εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και ενημέρωσή μας.

Συν.: το από 8/10/2024 έγγραφο του Προέδρου της Κοινότητας Ψαρίου

 

 

Αθήνα,11 Οκτωβρίου  2024                                        Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

                                                                Ψυχογιός Γεώργιος