«Στέγνωσαν» οι σοδειές της ελληνικής γης λόγω της λειψυδρίας, οδηγώντας σε πρωτοφανή μείωση της παραγωγής, που φτάνει ακόμα και το 80% σε ορισμένες καλλιέργειες, και προαναγγέλλοντας νέο γύρο ανατιμήσεων στα ράφια.
Η έλλειψη νερού κυρίως στη Nότια Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχει επηρεάσει την παραγωγή σταφυλιών, τόσο επιτραπέζιων όσο και οινοποιήσιμων, ελαιολάδου, βερίκοκων, καθώς και εσπεριδοειδών. Σημαντικά όμως είναι τα προβλήματα και στην κτηνοτροφία, λόγω της κατανάλωσης υφάλμυρου νερού από τα ζώα, που μεσοπρόθεσμα μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία τους. Εκπρόσωποι του κλάδου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις στην αγορά, φαινόμενα νοθείας, αλλά και αισχροκέρδειας και προειδοποιούν για εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Επιτραπέζια
Απελπιστική χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Νομό Κορινθίας ο πρόεδρος της «Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ», Μάρκος Λέγγας, σημειώνοντας ότι οι λιγοστές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα έχουν πλήξει σημαντικά την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων στην περιοχή.
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζουν τα επιτραπέζια σταφύλια, καθώς η απόδοσή τους από τους 2,5-3 τόνους ανά στρέμμα έχουν πέσει στα 600-700 κιλά φέτος, λόγω της λειψυδρίας. Στο νομό μας καλλιεργούμε 66.000 στρέμματα σταφύλια και για πρώτη φορά ο τρύγος θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ηδη τρυγάμε στις ορεινές περιοχές, σε υψόμετρο 900 μέτρων», επισημαίνει ο κ. Λέγγας, προειδοποιώντας για ελλείψεις στην αγορά.
Για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων βρίσκεται μεν σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο, το φράγμα του Ασωπού, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ», θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωσή του, τουλάχιστον μια πενταετία. «Προσπαθούν οι παραγωγοί να λύσουν το πρόβλημα με γεωτρήσεις, ωστόσο δεν μπορεί να λυθεί έτσι το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει στους αγρότες ενισχύσεις για την απώλεια των εισοδημάτων τους.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των τιμών, οι παραγωγοί λαμβάνουν 0,80-1 ευρώ το κιλό, ωστόσο δεν είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, ενώ το κόστος συγκομιδής είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Και ενώ οι παραγωγοί λαμβάνουν το πολύ 1 ευρώ το κιλό, στα ράφια των σούπερ μάρκετ η σουλτανίνα αγγίζει τα 3 ευρώ το κιλό.
Βερίκοκα, λεμόνια
Απώλειες φυτικού κεφαλαίου από 70% έως 80% καταγράφονται και στα βερίκοκα Κορινθίας και συγκεκριμένα στην ποικιλία Μπεμπέκου, καθώς από τους 3.000 τόνους πέρυσι, η παραγωγή φέτος υποχώρησε στους 500 τόνους. Προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει η ανομβρία και στα λεμόνια, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λέγγα, αν και η παραγωγή φαίνεται καλή, μέχρι να φτάσουν στο στάδιο συγκομιδής, μπορεί να μη μεγαλώσουν. «Αν είναι πολύ μικρά, επειδή η αγορά έχει κάποιες προϋποθέσεις, θα είναι μη εμπορεύσιμα», δηλώνει χαρακτηριστικά. Πάντως, όλοι οι παραγωγοί που φαίνεται να έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση και συγκεκριμένα τη λειψυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες ζητούν είτε αποζημιώσεις είτε ενισχύσεις de minimis για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα.
Ελαιόλαδο
Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος Αμφίβολη είναι και η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου στην Κορινθία Για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου κάνει λόγο ο πρόεδρος της «Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ», Μάρκος Λέγγας, εκτιμώντας ότι οι παραγόμενες ποσότητες θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα λόγω της λειψυδρίας