Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Αγιο Φως: Πώς θα έρθει εφέτος στην Ελλάδα

 Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα - Πώς θα ταξιδέψει στην Ελλάδα 

Αυτές τις ημέρες με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στην Γάζα, και με την επίθεση με ιρανικά drones στο Ισραήλ, στο υπουργείο Εξωτερικών καταστρώνεται ένα σχέδιο για να έρθει το Μεγάλο Σάββατο το Αγιο Φως στην Ελλάδα

Το Αγιο Φως θα ταξιδέψει το Μ. Σάββατο από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα με ειδική πτήση της Aegean και έπειτα θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει αεροπορικώς η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, βάσει πληροφοριών, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με παράγοντες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με τον πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ και με τον πρόξενό μας στα Ιεροσόλυμα και έχει ήδη «plan B» αν η κατάσταση γίνει περισσότερο επικίνδυνη.

Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική αποστολή (σ.σ. θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων) θα φτάσει στα Ιεροσόλυμα με κυβερνητικό αεροσκάφος για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τις επόμενες ώρες αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών. ο γενικό πρόσταγμα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ήδη συναντήθηκε με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Επειδή η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ρευστή, ο υφυπουργός θέλει η μεταφορά να γίνει, χωρίς χρονοτριβές, με κυβερνητικό αεροπλάνο και σε αυτό να επιβαίνουν οι απαραίτητοι (το πολύ κάπου 15 άτομα, με ιερωμένους, πολιτικούς και αστυνομικούς).

Στο μεταξύ, το κλίμα ανασφάλειας το οποίο επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ειδικά στους Αγίους Τόπους εξαιτίας  των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών οδήγησε την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στην απόφαση να μην στείλει αντιπροσωπεία στα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο προκειμένου να παραλάβει το Άγιο Φως.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο Ισραήλ η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε φέτος να μην στείλει αντιπροσωπεία στο Ισραήλ και στην Ιερά Πόλη της Ιερουσαλήμ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στη Βουλγαρία», αναφέρει σε μία λιτή ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι τον ακριβή αριθμό προσκυνητών στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος στο Ναό της Αναστάσεως ανακοίνωσε προ ημερών το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τελετή του Αγίου Φωτός.

«Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων αναρτά προς γνώσιν των προσκυνητών την γνωμάτευσιν του Αρχιτέκτονος του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου και του Αρχιτέκτονος της Αδελφότητος των Φραγκισκανών κ. Nagib Naser διά τον αριθμόν των προσκυνητών, οι οποίοι είναι δυνατόν να εισέλθουν εις τον Ναόν της Αναστάσεως, διαρκούσης της Τελετής του Αγίου Φωτός», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εντός του Ναού και στον εξωτερικό χώρο θα επιτραπεί η παρουσία 4.200 πιστών κατά τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.