Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη – Ήταν όλοι εκεί Πλήθος καλλιτεχνών στο τελευταίο «αντίο»

psalti-kalogeropoulou

 fertis-giannis-kideia 

Κόσμος συντετριμμένος. Πρόσωπα θλιμμένα. Όλοι εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο. Ο Γιάννης Φέρτης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία και στο τελευταίο κατευόδιο, δίπλα στη σύζυγό του Μαρίνα Ψάλτη, τον αδερφό του και την οικογένειά του, βρέθηκαν όσοι τον αγάπησαν, τον θαύμασαν, τον λάτρεψαν.

Η Μαρίνα Ψάλτη, η σύζυγός του τα τελευταία 24 χρόνια, συντετριμμένη από την απώλεια, ήταν εκεί από νωρίς για να υποδέχεται όσους τίμησαν τη μνήμη του Γιάννη Φέρτη και βρέθηκαν σήμερα (16.04.2024) στο Α’ Νεκροταφείο για να τον αποχαιρετήσουν. 

Σπαρακτική ήταν και η στιγμή όταν η πρώτη σύζυγός του Γιάννη Φέρτη, η Ξένια Καλογεροπούλου, έφτασε, συνοδευόμενη από τον Σταμάτη Φασουλή, στο νεκροταφείο.

Συντετριμμένη κι εκείνη από το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού. Όταν η Μαρίνα Ψάλτη την είδε, πήγε αμέσως κοντά της: την αγκάλιασε και τη χάιδεψε γλυκά στο πρόσωπο. Δυο γυναίκες που αγάπησαν τον ίδιο άνδρα και αγαπήθηκαν από εκείνον, θρηνούσαν τον χαμό του. 

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν και η Μιμή Ντενίση. Η ηθοποιός πήγε στην κηδεία του πρώην συζύγου της και ξέσπασε σε κλάματα. Η Μιμή Ντενίση υπήρξε παντρεμένη με τον Γιάννη Φέρτη, από το 1981 ως το 1988 και όπως είχε τονίσει σε δηλώσεις της μετά τον θάνατό του, εκτός από σύζυγός της, ο αείμνηστος ηθοποιός, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα της στην υποκριτική.

Λίγο αργότερα έφτασε και μια άλλη γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του Γιάννη Φέρτη: η Τάνια Τσανακλίδου.

Στην κηδεία του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν επίσης ο Κώστας Αρζόγλου, η Ζωή Ρηγοπούλου, η Μίρκα Πακακωνσταντίνου, η Μαρινέλα, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ο Γιάννης Βούρος, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κώστας Φαλελάκης, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Υρώ Μανέ, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Νίκη Παλληκαράκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Όλγα Δαμάνη, ο Στέλιος Μάινας, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Παναγιώτα Βλαντή, , η Ευγενία Δημητροπούλου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Κατερίνα Λέχου, ο Άλκης Παναγιωτίδης και η Μπέττυ Αρβανίτη .

Στεφάνια στη μνήμη του Γιάννη Φέρτη έστειλαν: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάκης Ζαχαράτος, η Κάτια Δανδουλάκη, η οικογένεια Ηλία Μαροσούλη, Άγγελου Κοταρίδη.
Αντί χρημάτων για στεφάνια, η οικογένεια του ηθοποιού επιθυμεί να ενισχυθεί οικονομικά το έργο του ταμείου αλληλοβοηθείας του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών. 

Ο σπουδαίος ηθοποιός πέθανε την Κυριακή 14 Απριλίου σε ηλικία 86 ετών. Είχε πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Γεννημένος τον Απρίλιο του 1938, ο Γιάννης Φέρτης αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1959 στο έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν έργα όπως τα: Όρνιθες του Αριστοφάνη, Ευρυδίκη του Ζαν Ανούιγ, Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, Ο Δικέφαλος Αετός του Ζαν Κοκτώ. Έγινε συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στα έργα Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό του Σερζ Ρεζβάνι και Η Μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα. Ο Γιάννης Φέρτης πρωταγωνίστησε στο αρχαίο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η φωνή του ήταν έντονα χαρακτηριστική, ενώ είχε «ντύσει» διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Είχε επίσης τραγουδήσει -αξέχαστο παραμένει το “Σαν με κοιτάς“, ντουέτο που έκανε το 1971 μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία “Εκείνο το καλοκαίρι”- , ενώ συμμετείχε σε τραγούδια και ως αφηγητής. Όπως για παράδειγμα το 1972 στο τραγούδι “Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω” του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και στα κομμάτια “Τραγούδι του παλιού καιρού” και “Ελένη” του Μανώλη Μητσιά από τον δίσκο Αργοναύτες.

Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση ενώ από το 2001 ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.