Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Πελοπόννησο

 

Στους ρυθμούς της Αποκριάς, όλη η Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Καρναβαλικές παρελάσεις, υπαίθρια δρώμενα, αναπαραστάσεις παλαιών εθίμων, δράσεις για παιδιά, πάρτι και γλέντια, συνθέτουν το πολύχρωμα μωσαικό των Αποκριάτικων προγραμμάτων των δήμων, των κοινοτήτων, των Συλλόγων, των Σωματείων και των ομάδων πολιτών. 

 Οι κυριότερες εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά στην Πελοπόννησο:

 Κορινθία

Αναμφισβήτητα τα σκήπτρα  των αποκριάτικων εκδηλώσεων , στην Κορινθία, κρατάει το Δερβένι, με το φημισμένο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ.  

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δερβένι γίνονται το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαρτίου, με την βραδινή ποδαράτη, το Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα και βέβαια τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή στις 4:00 το απόγευμα, στην κεντρική οδό ( Γεωργίου Μπαλή) .  Στη συνέχεια τα γκρουπ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία του Δερβενίου που θα γίνει η παρουσίασή τους μπροστά στη κριτική επιτροπή. Φέτος η καρναβαλική επιτροπή έχει θεσπίσει 5 βραβεία. Θα ακολουθήσει απονομή αναμνηστικών στα συμμετέχοντα γκρουπ, fire show, πυροτεχνήματα, και φυσικά η καύση του καρνάβαλου. Το καρναβάλι θα κλείσει η πενταμελής μπάντα WRONG WAY με ελληνικά και ξένα rock κομμάτια. Στο καρναβάλι συμμετέχουν δέκα  γκρουπ, από το Δερβένι και τα γύρω χωριά. Και φέτος θα συμμετέχουν το 1ο,το 3ο Δημοτικά σχολεία και το 1ο και 2ο Γυμνάσια,  από το Ξυλόκαστρο.

Την Κυριακή το Δερβένι θα γεμίσει, μουσική, κέφι, χρώματα και λάμψη. Μπροστά μας θα παρελάσουν η χαρά και η διασκέδαση. Θα υποδεχτούμε την «Αυτού Μεγαλειότητα» τον βασιλιά Καρνάβαλο και την βασίλισσα του καρναβαλιού, που θα πλαισιώνεται από χορεύτριες της σχολής μπαλέτου και σύγχρονου χορού της Χριστίνας Βήχου Βαλιμίτη και οδηγεί με το βασιλικό της όχημα τους καρναβαλιστές υπηκόους της.
  Παρέες που μας έρχονται από πολύ μακριά, από την Ανατολή και από τη Δύση. Μελαχρινά αγόρια και κορίτσια που έχουν την χαρά, τρόπο ζωής τους. Πανέμορφα θαλασσινά κορίτσια που βγαίνουν στη στεριά για να συναντήσουν τους καλούς τους. Πλούσιοι πονηροί αγρότες που εκμεταλλεύονται την ανατίμηση του λαδιού και το πουλούν χρυσάφι. Τύποι του διαδικτύου που έχουν κάνει σημαία τους το ψέμα, μόνο και μόνο για να προκαλούν αναστάτωση στις ζωές μας. Μια διασκεδαστική παρέα ντυμένη στο χακί που παρασύρεται στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Ξαφνικά μια παρέα που έχει βάλει σκοπό της να καθαρίσει ότι κακό στην κοινωνία. Φιλήσυχοι άνθρωποι που αποφάσισαν να μας «αλλάξουν τα φώτα» και έδωσαν χρώμα και στα φώτα και στα τιμολόγια τους. Και μέσα σε όλη αυτή την τρέλα μια γλυκιά παρέα που μας μεταφέρει την χαρά και την ελπίδα πως όλα στην ζωή μας θα γίνουν ομορφότερα, πιο ξέγνοιαστα και αληθινά.   Ελάτε στο Δερβένι να ζήσουμε μαζί, μέσα από τη χαρά και τη διασκέδαση, την αλήθεια της ζωής μας.       

Επίσης αποκριάτικες εκδηλώσεις στη περιοχή θα γίνουν στον Άνω Αιγιαλό και στο Καμάρι

Το καρναβάλι στο Κιάτο θα γίνει την Κυριακή. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Τσαλίκη. Καρναβάλι στο Βραχάτι, την Κυριακή, με συναυλία Σταβέντο και Ήβη Αδάμου. Βλάχικος Γάμος την Καθαρά Δευτέρα στο Ζευγολατιό, στις 12 το μεσημέρι. 

Την Κυριακή στις 4 μ.μ. το καρναβάλι της Νεμέας, ενώ στην Κόρινθο, η παρέλαση θα γίνει το Σάββατο, στις 3 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Αναστασία.

Στο Λουτράκι, παραδοσιακή συναυλία το Σάββατο και το απόγευμα της Κυριακής, η καρναβαλική παρέλαση και η συναυλία της Ζόζεφιν. Παρέλαση θα γίνει την Κυριακή και στους Αγίους Θεοδώρους. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η αναπαράσταση του χορού της Τράτας, στο κέντρο του Λουτρακίου. 

Ναύπλιο

Το Σάββατο, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων, ένα ταξίδι στο χρόνο, στην τέχνη και στον πολιτισμό. Αυτοσχέδια περιπατητική παράσταση, με ντόμινο και Αρλεκίνο. Μία μεταφορά στο χρόνο απ’ την εποχή της Βενετοκρατίας μέχρι και την σύγχρονη εποχή του Ναυπλίου. Αυτοσχέδια κωμωδία με φιγούρες του 16ου αιώνα της Ιταλίας, αλλά και με χορούς σε ρυθμούς ταραντέλας.

Την Κυριακή, 17 του μήνα, στις 11 το πρωί, ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Καλοντυμένες κυρίες, μίας άλλης εποχής, διασχίζουν τα σοκάκια της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου.

Στις 12 το μεσημέρι, του Σαββάτου, μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής του Ναυπλίου, στην πλατεία Συντάγματος, με ιταλικές καλτσονέτες και με τραγούδια του μεσοπολέμου.

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, η καρναβαλική παρέλαση, με καύση καρνάβαλου, με βεγγαλικά και με γλέντι.

Φεστιβάλ Σοκολάτας

Ένα διήμερο, Σάββατο και Κυριακή, με πολλές εκπλήξεις. Απ’ τις 10 το πρωί στον πεζόδρομο του ΟΣΕ και στο Πάρκο του Κολοκοτρώνη. Διάφορα δρώμενα με επίκεντρο τη σοκολάτα.

Στον πολυχώρο πολιτισμού ” Φουγάρο ”, το Σάββατο, θα λάβει χώρα χορευτικό δρώμενο με αυθεντικές Αργειακές Καντρίλιες (έθιμο του Άργους, Γαλλικός χορός, ήρθε στο Άργος το 1938).

Άργος

Περατζάδες το απόγευμα του Σαββάτου, στο Άργος. Γαιτανάκια το Σάββατο, στην πόλη του Άργους, το Σάββατο. Στις 3.30 η καρναβαλική παρέλαση του Άργους, την Κυριακή. Εκδηλώσεις σε Επίδαυρο, Λυγουριό και Ερμιονίδα.

Αρκαδία

Καρναβάλι και μεγάλο πάρτι στην πλατεία ΄Αρεως της Τρίπολης, το μεσημέρι της Κυριακής. Συναυλία με Βρετό.

Καρναβάλι την Κυριακή, σε Μεγαλόπολη, Καρύταινα, Δυρράχι.

Στο δήμο Γορτυνίας, σε εξέλιξη το 15ο Λαγκαδινό, σατυρικό καρναβάλι, Το λιώσιμο του χοιρινού στα Τρόπαια, στις 11 το πρωί της Κυριακής και το κάψιμο του μακαρονά, στη Δημητσάνα, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής.

Το Αστρινό καρναβάλι το απόγευμα του Σαββάτου. Την Κυριακή, ιδιαίτερα καρναβάλια σε Άγιο Ανδρέα και Κορακοβούνι. Η καρναβαλική παρέλαση στο Λεωνίδιο θα διεξαχθεί την Κυριακή, στις 4.30 το απόγευμα.

Στο χωριό Αραχαμίτες της Τρίπολης, θα γίνει αναπαράσταση του παλαιού παιχνιδιού Αμάδες. Αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Λιθοβούνια, Ασέα, Καμάρι, Ρίζες, Δεμίρι, Μαυρίκι, Δόξα Γορτυνίας.

Καλαμάτα

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 11ου Καλαματιανού Καρναβαλιού.

Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις, συνεργασία με τις Κοινότητες, συλλόγους και φορείς, είναι έτοιμοι με κέφι να προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες στιγμές διασκέδασης ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε ένα ξέφρενο πάρτι με τον Τόνι Σφήνο.

Στο φετινό Καλαματιανό Καρναβάλι συμμετέχουν πάνω από 3500 καρναβαλιστές και περισσότερα από 18 γκρουπ καρναβαλιστών, ενώ συμμετέχουν ακόμα και γκρουπ από το εξωτερικό.

164 χρόνια συμπληρώνει το Καρναβάλι της Μεσσήνης, όπου την  περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν επίσημα οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού με την έναρξη να είναι διαφορετική, αφού φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η «Νυχτερινή Καρναβαλάδα». 

Πάτρα

Τέλος χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα βρισκονται από σήμερα στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ενόψει των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού. Περισσότεροι από 60.000 καρναβαλιστές με 181 πληρώματα , ξεπερνώντας φέτος κάθε προηγούμενο , θα ξεχυθούν στους δρόμους στις μεγάλες παρελάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Πατρέων.

Οι Καρναβαλιστές θα συμπαρασύρουν Πατρινούς και επισκέπτες κάθε ηλικίας σε ένα μεγάλο ξεφάντωμα μεταμορφώνοντας όλη την πόλη σε ατέλειωτο πεδίο χαράς, νεανικής ορμής, εξωστρέφειας , δημιουργίας και διασκέδασης.

 

 

Λακωνία

Το Σάββατο, στις 4 το μεσημέρι, στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, θα λάβει χώρα η Βενετσιάνικη ιστορία αγάπης … μετά μουσικής. Συναυλία Λίνας Ροδοπούλου, το βράδυ στην Καστροπολιτεία.

” Λευκή Νύχτα ” στη Νεάπολη Βοιών, το Σάββατο. Καρναβάλι και Βλάχικος Γάμος την Κυριακή, στη Νεάπολη. Καρναβάλι στις Κροκεές, το απόγευμα της Κυριακής. Την Καθαρά Δευτέρα, μουτζουροδευτέρα στο Καστόρι, φωτιές κ.ά. σε Ανώγια, Γκοριτσά, Αγγελώνα, Αγόριανη, Γεωργίτσι και Βλαχιώτη.