Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Ευαγγελία Πλατανιώτη: Απότον Πλάτανο Ναυπακτίας στην κορυφή του κόσμου

platanioti_stin_korifi 

Έγραψε ιστορία η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Ευαγγελία Πλατανιώτη πραγματοποιώντας κορυφαία εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα.  Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου θα ανέβει η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεμίζοντας την Ελλάδα με δάκρυα χαράς και υπερηφάνειας. Η 30χρονη αθλήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο 21ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα. Αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την χώρα μας σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

euaggelia-plataniwth    

Η Ευαγγελία με συγκλονιστική εμφάνιση, εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα της συγκεντρώνοντας 272.9633 βαθμούς στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο στην καλλιτεχνική κολύμβηση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα. Η 30χρονη πρωταθλήτρια σε μια κατάθεση ψυχής, κατάφερε να πάρει καλύτερη βαθμολογία συγκριτικά με αυτή που είχε λάβει στα προκριματικά από τα οποία είχε επίσης προκριθεί ως πρώτη. 

 Η διάκριση είναι σπουδαία τόσο για την ίδια την αθλήτρια που συνεχίζει να γράφει ιστορία όσο και για την Ελλάδα η οποία πανηγυρίζει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στο παρελθόν. η Ευαγγελία Πλατανιώτη έχει κατακτήσει άλλα δυο χάλκινα μετάλλιαΑυτό είναι το πέμπτο χρυσό της Ελλάδας (και 19ο μετάλλιο συνολικά) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου και το πρώτο μετά από το 2013 όταν και είχε ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 10 χιλιόμετρα. 

Τονίζεται ότι το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ζακλίν Σιμονό από τον Καναδά ενώ το χάλκινο η Κινέζα, Χουγιάν Ζου. Στον τελικό συμμετείχε και η Βασιλική Αλεξανδρή για λογαριασμό της Αυστρίας, με την 25χρονη να κατακτά την έκτη θέση.

O πατέρας της Ευαγγελίας Πλατανιώτη, η αδερφή της Κατερίνα και ο παππούς της Αντώνης, μίλησαν συγκινημένοι στην ΕΡΤ για το κορίτσι με καταγωγή από τον Πλάτανο Oρεινής Ναυπακτίας, που από επτά χρονών δεν έπαψε να παλεύει για το νερό και τον χορό, δύο αγάπες που συνδύασε κάνοντας υπερήφανη την οικογένεια και τη χώρα. Με προπόνηση στις 8.30 το πρωί της Κυριακής, η Ευαγγελία συνεχίζει για δύο ακόμη τελικούς τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπως είπε από τη Ντόχα, ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος. 

Γυμναστήριο, αρκετό κολύμπι, χορογραφίες κάθε μέρα. Η μεγαλύτερη επιβράβευση ήρθε και δεν θα είναι ο τελευταίος χρυσός χορός. 

«Είχα σκοπό να αποσυρθώ πέρσι από το σόλο», τόνισε η Ευαγγελία. Όπως είπε: «Για να είμαι ειλικρινής πέρσι ήταν σκοπός μου να ήταν η τελευταία μου συμμετοχή στο σόλο. Δυστυχώς είχα πολύ ελλιπή προετοιμασία, γνώριζα τις δυνατότητές μου για αυτό και πείσμωσα και είπα “θα συνεχίσω μέχρι τη Ντόχα”».

Η ίδια εξέφρασε ένα τεράστιο ευχαριστώ στις προπονήτριές της: «Πρώτα από όλα στις προπονήτριες της Ελληνικής Ομοσπονδίας, την κυρία Αναστασία Γκούτσεβα, την κυρία Ναταλία Τσερνέτσκα, την κυρία Χρυσάνθη Θαλασσινίδου, αλλά και την Ισπανίδα προπονήτρια Άννα Ταρές. Πέρυσι ήταν μαζί μου και οι τέσσερις, καθώς και φέτος, ήταν η δύναμή μου για να συνεχίσω».

Το “black raven” (σ.σ. μαύρο κοράκι) αποδείχθηκε… γούρικο, μιας και της χάρισε το κορυφαίο σκαλί του βάθρου στο Κατάρ.

Μάλιστα, ήταν το πρόγραμμα με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των αντιπάλων της. πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που κατακτά Ελληνίδα αθλήτρια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη συγκέντρωσε 272.9633 πόντους με το εκπληκτικό της πρόγραμμα και κατέκτησε την πρώτη θέση, κλείνοντας τον τελικό.