Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Eurovision 2024 | Βαλκάνια καλούν Eurovision;

 Eurovision 2024 | Βαλκάνια καλούν Eurovision;

H αύξηση του τέλους συμμετοχής αλλά και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των Βαλκανίων, οδήγησαν κάποιες χώρες στην έξοδο τους από το διαγωνισμό. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη η οποία δυσκολεύεται με τη διαχείριση του ελλείμματος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της, BHRT, θα απουσιάσει από το διαγωνισμό για 7η συνεχή χρονιά. Πέρσι είχαμε την αποχώρηση τριών χωρών των Βαλκανίων, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας αλλά και της

Βόρειας Μακεδονίας. Καμία από τις παραπάνω τρεις χώρες δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα τα μελλοντικά της σχέδια αναφορικά με το διαγωνισμό όπως επίσης δε γνωρίζουμε και τι θα γίνει και με τη Ρουμανία. Και ενώ ακόμη η επίσημη λίστα των χωρών για το 2024 δεν έχει ανακοινωθεί, ο αριθμός που ακούγεται ανεπίσημα είναι το 41! Για να δούμε όμως ποια είναι τα δεδομένα για την περιοχή των Βαλκανίων με όσα ακούγονται μέχρι στιγμής, για τις χώρες που δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις τους.

Βουλγαρία – BNT

H Βουλγαρία αποχώρησε από τη διαγωνισμό το 2023, μετά τη αποτυχία της χώρας στον διαγωνισμό του 2022, όταν έμεινε εκτός τελικού με τους Intelligent Music Project. Εν συνεχεία, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του BNT, στο “X”, ανακοίνωσαν ότι “Το project Eurovision δεν μας ενδιαφέρει πια” ! Ο λογαριασμός έμεινε ανενεργός για πάνω από έναν χρόνο!

Την Πέμπτη, στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου της δίσκου, μία από τις μεγάλες μορφές της χώρας στο διαγωνισμό, η Poli Genova, δήλωσε στους wiwibloggs αναφορικά με μία πιθανή της επιστροφή στο διαγωνισμό:

Τη στιγμή που θα έχω το πράσινο φως θα το κάνω!

Poli Genova

Επίσης, ο λογαριασμός του BNT στο “Χ” επαναλειτούργησε με μία νέα ανακοίνωση στην οποία δημοσιοποίησαν το slogan του 2024, αλλά αναφέρουν και αυτοί τον αριθμό των χωρών ότι θα είναι περίπου 41!

Ρουμανία – TVR

H Ρουμανία και οι άνθρωποι του TVR, αντιμετώπιζαν και αυτοί οικονομικά θέματα αναφορικά με τη συμμετοχή του 2024. Μία ανακοίνωση από το Eurovision Romania Community φαίνεται να βάζει αίσιο τέλος στην αγωνία των Ρουμάνων fan. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση λοιπόν, η κυβέρνηση έδωσε το απαραίτητο κεφάλαιο στο κανάλι, και έτσι πραγματοποιήθηκε και η αποπληρωμή προς την EBU. Έτσι λοιπόν, ο δρόμος για το Μάλμε είναι ανοιχτός, και από ότι φαίνεται απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση.

Βόρεια Μακεδονία – MRT

Η Βόρεια Μακεδονία φαίνεται επίσης να προετοιμάζεται για την επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής της, η οποία θα σηματοδοτούσε την επιστροφή μετά την απουσία της, το 2023. Μέσω ενός τηλεοπτικού ντοκουμέντου φαίνεται να έχουν διατεθεί στο MRT 1,5 εκατομμυρίου δηναρίων πΓΔΜ (περίπου 25.000 ευρώ) που προορίζονται για τη συμμετοχή στη Eurovision. Η Smilka Janeska Sarkaniac , η πρόεδρος του MRT δεν έχει δώσει ακόμη συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά από πρόσφατες δημοσιεύσεις σε ιστότοπους της χώρας, φαίνεται ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες επιλογής.

Μαυροβούνιο – RTCG

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Μαυροβούνιο φαίνεται ότι θα απουσιάσει από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη συνεχή χρονιά. Το 2023, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας, RTCG, επέλεξε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό για οικονομικούς λόγους. Τώρα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου CDM του Μαυροβουνίου αναφέρει ότι η χώρα θα απουσιάσει και από τον διαγωνισμό του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, μπορεί η επιστροφή του Μαυροβουνίου να μην επιτευχθεί ούτε το 2024, η επιστροφή όμως των υπολοίπων τριών Βαλκανικών χωρών φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ. Εν αναμονή λοιπόν των επίσημων ανακοινώσεων της EBU, οι οποίες ακολουθούν, ελπίζουμε σύντομα!

Διαβάστε αναλυτικά εδώ: https://www.gpstomusic.gr

ΠΗΓΗ: gpstomusic.gr