Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Super League: Στην Κρήτη ο Ολυμπιακός, ντέρμπι «δικεφάλων» στη Νέα Φιλαδέλφεια


Δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια θα διεξαχθούν σήμερα (30/10) στο πλαίσιο της ένατης αγωνιστικής της Super League. 

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα… ξίφη τους στην «OPAP Arena» (19:30) στο ντέρμπι των δύο δικεφάλων, για την 9η αγωνιστική της Super League.

Ο Ολυμπιακό φιλοξενείται από τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ» (21:30) και θέλει να γίνει ο πρώτος από τους “μεγάλους” της Super League που θα περάσει φέτος νικηφόρα από την Κρήτη, έχοντας όμως μεγάλες απουσίες στην αποστολή του.

ΟΦΗ - Ολυμπιακός (21:30)

 Το αποψινό τους έργο, πάντως, δεν είναι εύκολο, μιας και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ δεν έχει στη διάθεσή του, τους δυο πιο φορμαρισμένους του παίκτες, Φορτούνη και Ροντινέι.

Έντεκα διαδοχικές νίκες έχει ο Ολυμπιακός απέναντι στον ΟΦΗ ανεξάρτητα έδρας και η τελευταία επικράτηση της ομάδας του Ηρακλείου ήταν στις 21 Οκτωβρίου 2018 με 1-0, χάρη στο γκολ του Βουό στο 35ο λεπτό.

Από εκείνη την ήττα και μετά, ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει σε έδρα της Περιφέρειας και μετρά πλέον 38 αναμετρήσεις με απολογισμό 30 νίκες και 8 ισοπαλίες.

Ο Ολυμπιακός με την περσινή του νίκη στο Ηράκλειο που ήταν η 5η διαδοχική άφησε στο παρελθόν την καλύτερη εκτός έδρας επίδοση του με αντίπαλο τον ΟΦΗ, η οποία ήταν οι τέσσερις διαδοχικές νίκες που είχε σημειώσει από το 2012 μέχρι το 2019.

O Πέτρος Βουζουνεράκης ήταν ο ποδοσφαιριστής που βρήκε πρώτος δίχτυα στις αναμετρήσεις ΟΦΗ – Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα και μάλιστα είχε σημειώσει και τα δύο τέρματα της ομάδας της Κρήτης στη νίκη με 2-0 στις 2 Νοεμβρίου 1969. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κάνει χατ τρικ είναι ο Σέποβιτς, στη νίκη του Ολυμπιακού με 4-0 στις 22 Φεβρουαρίου 2014.

Το 0-0 είναι το πιο συχνό σκορ στις 46 αναμετρήσεις τους, με δεύτερο το 0-1 που έχει παρουσιαστεί έξι φορές. Ο ΟΦΗ έχει πλουραλισμό αποτελεσμάτων στις νίκες του και αυτές με 2-1 έχουν τις περισσότερες επαναλήψεις, με 4 εμφανίσεις.

Οι αναμετρήσεις τους ξεκίνησαν στις 16 Φεβρουαρίου 1969 με το «κλασικό» τους 0-0, το οποίο ήταν το αποτέλεσμα που εμφανίστηκε στα τρία από τα πέντε πρώτα μεταξύ τους παιχνίδια.

Οι πιθανές ενδεκάδες

ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας): Μπάουμαν – Βούρος, Πασαλίδης, Καρώ – Λάρσον, Γκλάζερ, Μεγιάδο, Τοράρινσον, Γκαγιέγος – Μπάκιτς, Φέλιπε

Ολυμπιακός (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης – Κίνι, Ρέτσος, Πορόσο, Ορτέγκα – Έσε, Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος – Ποντένσε, Σολμπάκεν, Ελ Κααμπί

Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)

Βοηθοί: Κωνσταντίνος Ψάρρης (Ζακύνθου), Ανδρέας Μεϊντάνας (Αχαΐας)

4ος Διαιτητής: Κωνσταντίνος Κατοίκος (Αθηνών)

VAR: Κωνσταντίνος Περράκης, AVAR: Ανδρέας Φωτόπουλος (Αθηνών) 

 

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (19:30)

 ΑΕΚ και ΠΑΟΚ διασταυρώνουν τα… ξίφη τους στην «OPAP Arena» (19:30) στο ντέρμπι των δύο δικεφάλων

Τα προβλήματα τραυματισμών ταλαιπωρούν την ΑΕΚ, καθώς ο Ματίας Αλμέιδα είδε τους Σιντιμπέ και Χατζισαφί να αποχωρούν με αναγκαστική αλλαγή από το ματς της Μασσαλίας, ενώ οι Κάλενς και Ζίνι αισθάνθηκαν ενοχλήσεις την Κυριακή (29.10) και γι’ αυτόν τον λόγο τέθηκαν νοκ-άουτ από την αναμέτρηση της OPAP Arena. Από την αποστολή των “κιτρινόμαυρων” λείπουν και οι Γκαρσία, Αραούχο. Στα ευχάριστα νέα για τον Αργεντινό τεχνικό, η επιστροφή των Γκατσίνοβιτς και Πισάρο.

Δύο διαδοχικές νίκες έχει σημειώσει η ΑΕΚ απέναντι στον ΠΑΟΚ στα τελευταία της παιχνίδια ως γηπεδούχος και με αυτό τον τρόπο έσπασε μια παράδοση που είχε δημιουργήσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία είχε παραμείνει αήττητη για εννέα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος ανεξάρτητα έδρας.Η ΑΕΚ δεν έχει δεχθεί ούτε τέρμα σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις που έγιναν στο νέο της γήπεδο, ενώ την περσινή σεζόν, εκτός από τις δύο εντός έδρας νίκες είχε ακόμη μια για τα play off στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 72 φορές με γηπεδούχο την ΑΕΚ για την Super League και στα 48 παιχνίδια έχει επικρατήσει η ΑΕΚ, σε εννέα ο ΠΑΟΚ και υπάρχουν και 15 ισοπαλίες.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στις αναμετρήσεις ΑΕΚ – ΠΑΟΚ και με 8 βρίσκεται στην κορυφή, ενώ στη δεύτερη θέση με 7 είναι ο Ντέμης Νικολαϊδης. Για τον ΠΑΟΚ, ο Γιάννης Γιακουμής και ο Γιώργος Κούδας με 4 γκολ έχουν τα περισσότερα.

Το πιο συχνό σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις με γηπεδούχο την ΑΕΚ είναι το 2-0, το οποίο έχει εμφανιστεί 12 φορές, ενώ ακολουθεί το 1-0 με 10 παρουσίες και το 0-0 έχει σφραγίσει τις προσπάθειες τους 9 φορές.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε στις 8 Μαΐου 1960 και τελείωσε με 3-1 υπέρ της ΑΕΚ. Οι Αμπος, Νεστορίδης, Πετρίδης σκόραραν για τους γηπεδούχους και ο Χαβανίδης σημείωσε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στην ιστορία της Super Legue.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι – Ελίασον, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Πινέδα – Τσούμπερ – Πόνσε.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι – Κεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα – Μεϊτέ, Οζντόεφ – Ζίβκοβιτς, Τάισον, Κωνσταντέλιας – Σαμάτα.

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ

Βοηθοί: Μπορς, Κέμπτερ

4ος: Βεργέτης

VAR: Περλ, Μπουξμπάουμ