Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ξαναζωντανεύει το «Μπούρτζι» στο Ναύπλιο

Ξαναζωντανεύει το «Μπούρτζι» στο Ναύπλιο 

 Ξαναζωντανεύει το «Μπούρτζι» στο Ναύπλιο

Το «Μπούρτζι», το μικρό κάστρο του Ναυπλίου, σύμβολο της επανάστασης του ’21, αναμένεται να ξαναζωντανέψει μετά από χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας.

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τελέστηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Φρουρίου του Ναυπλίου. 

Το εμβληματικό Μπούρτζι, ανακαινίστηκε και από τις 5 Αυγούστου 2023, άνοιξε ως επισκέψιμο μνημείο πολιτισμού και αναψυχής στο κοινό.

Έγινε μεγάλη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των τμημάτων του Φρουρίου,

επισκευή και ανακατασκευή, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και ανακαίνιση σε όλες τις υποδομές των δικτύων.

Υπάρχει, εκθεσιακός χώρος, πωλητήριο, εστιατόριο και αναψυκτήριο. Στο Φρούριο, εγκαταστάθηκαν διάφορες άλλες υποδομές, ενώ υπήρξε μέριμνα και για την άνετη πρόσβαση των ΑμεΑ.

Το έργο ξεκίνησε σε μια χρονική στιγμή, που το Μπούρτζι είχε παραμείνει κλειστό και σχεδόν εγκαταλειμμένο για περίπου 20 χρόνια.

Ανεγέρθηκε από τους Ενετούς γύρω στο 1473, στα χρόνια της Eλληνικής Eπανάστασης, το Mπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος, εκεί βρήκε καταφύγιο το 1826, η ελληνική κυβέρνηση, από το 1865 και έπειτα αποτελούσε τον τόπο διαμονής του περιβόητου δήμιου της γκιλοτίνας, που πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού.

Αναπαλαιώθηκε στη δεκαετία του 1930, και μετετράπη σε ένα πρότυπο τουριστικό θέρετρο Α’ Κατηγορίας στην Ελλάδα, με τη λειτουργία ξενοδοχείου 12 δωματίων και ονομαστό εστιατόριο.

Παρέμενε ανοιχτό συνεχώς από την δεκαετία του 1930 μέχρι τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, η οποία θεώρησε σκόπιμο να το κλείσει.

Αποτελείται από ένα κεντρικό τριώροφο οκταγωνικό πύργο που πλαισιώνεται από χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους, μπαταριές για κανόνια στα ανατολικά και δυτικά του προς την πλευρά της θάλασσας και προς την πλευρά της ξηράς.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να πηγαίνει σε αυτό με τα μικρά καραβάκια που βρίσκονται στο λιμάνι του Ναυπλίου, αφού πρώτα πληρώσει το εισιτήριο, το οποίο έχει οριστεί στα 5 ευρώ, με ό,τι εκπτώσεις προβλέπονται για τους επισκέπτες στα μνημεία του ΥΠΠΟ.