Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Μεθώνη: Κυνηγοί απ' όλο τον κόσμο φωτογραφίζονται δίπλα στα θηράματά τους στη Σαπιέντζα Τι προβλέπεται από τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας για το συγκεκριμένο είδος κυνηγιού

 

 Στη Σαπιέντζα, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από την Μεθώνη, κυνηγοί από όλο τον κόσμο να δαπανούν χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να πάρουν μαζί τους φεύγοντας ως λάφυρο τα κέρατα από ένα αυθεντικό κρι κρι ή από ένα μουφλόν, όπως ονομάζεται συγκεκριμένο είδος άγριου προβάτου.

Για φέτος, σύμφωνα με την Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας το πρόγραμμα κυνηγίου της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Νήσου Σαπιέντζας στη Μεθώνη ξεκινά τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και τελειώνει την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023. 

Οι αίγαγροι είχαν μεταφερθεί στο νησί πριν από την δεκαετία του '60, μέσω ενός προγράμματος για τη διάσωση του είδους που είχαν εκπονήσει οι Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης. Τότε - καθώς το είδος κινδύνευε με εξαφάνιση - είχαν επιλεγεί κάποιες ακατοίκητες νησίδες στις οποίες είχαν μεταφερθεί ζευγάρια αιγάγρων, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν χωρίς τον φόβο των κυνηγών. 

Με τα χρόνια, ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν υπερπληθυσμό αγριμιών - οπότε αποφασίστηκε να επιτραπεί το κυνήγι με ελεγχόμενο τρόπο. 

Η χώρα μας και συγκεκριμένα η Σαπιέντζα θεωρείται κορυφαίος προορισμός για κυνηγετικό εναλλακτικό τουρισμό παγκοσμίως, χάρη την εταιρεία «Safari season» με έδρα την Βουλγαρία, η οποία αναλαμβάνει εδώ και λίγα χρόνια να πουλά πακέτα στους ενδιαφερόμενους, με προορισμούς όπως  η Ρωσία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία. 

Τα έξοδα του ταξιδιού για κάθε κυνηγό φτάνουν ως και  15 χιλιάδες ευρώ. Καθ' όλη την διάρκεια του κυνηγιού κάμερες και ειδικοί φωτογράφοι καταγράφουν την κάθε τους κίνηση.

Κάποια από τα βίντεο και τις φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στην σελίδα της εταιρίας safariseason.com με τους κυνηγούς να ποζάρουν με περίσσια υπερηφάνεια μαζί με τα θηράματά τους.

sapientza2
sapinetza1

Ως ιδιοκτήτες της εταιρίας εμφανίζεται το ζευγάρι των Sani Doncheva και Vladimir Donchev, οι οποίοι ως έμπειροι εκπαιδευτές κυνηγιού έχουν βοηθήσει πολλούς ομοϊδεάτες τους να σπάσουν παγκόσμια ρεκόρ με τις επιδόσεις τους να έχουν καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Safari Club International.