Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε 351 υποψήφιους, και ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κλητήρα

 

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εσωκομματικό αλαλούμ -χωρίς καν να έχουν βρει υποψήφιο- για τον Δήμο Αθηναίων, η παράταξη «Αθήνα Ψηλά» με επικεφαλής τον Κώστα Μπακογιάννη βγαίνει μπροστά, ανακοινώνοντας τα 351 πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αθηναίων ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Το ψηφοδέλτιο, όπως σημειώνουν τα μέλη της παράταξης, έχει ανανεωθεί κατά 70% με 244 νέα πρόσωπα, τα οποία πλαισιώνονται από 107 υποψηφίους του ψηφοδελτίου των εκλογών του 2019. «Διατηρεί τον κεντρικό κορμό των στελεχών του και επενδύει σε ένα συνδυασμό εμπειρίας και ανανέωσης», λένε χαρακτηριστικά.

Οι υποψήφιοι είναι διαφορετικών ηλικιών, από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, κοινωνικούς χώρους, συλλόγους. Είναι επιστήμονες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, καλλιτέχνες. Προέρχονται από τις 129 γειτονιές της Αθήνας. «Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, αθλητές, άνθρωποι ενεργοί, με βιωματικό αποτύπωμα στην πόλη μας. Αθηναίες και Αθηναίοι που υπηρετούν και εκφράζουν την κοινωνία των πολιτών».

Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι από τους 351 οι 156 είναι γυναίκες (το 45%), το 10% είναι κάτω των 30 ετών (36 άτομα), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των υποψηφίων είναι τα 48 έτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης, αποτελούν «καθρέφτη» της πραγματικής Αθήνας και της ανθρωπογεωγραφίας της.

«Μια παράταξη ανοιχτή, υπερκομματική και συμπεριληπτική, με στελέχη που ενώθηκαν σε αυτήν από άλλες δημοτικές παρατάξεις. Στελέχη με αναγνωρισμένη δράση και προσφορά στον δήμο και με σημαντική εμπειρία στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώνουν τις δυνάμεις τους στο συνδυασμό Μπακογιάννη για να εργαστούν από κοινού για την Αθήνα».

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Βασίλης Αγγελόπουλος (ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τον Παύλο Γερουλάνο), ο Κριστόφ Βαζέχα, από τους θρυλικούς παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Βασίλης-Πάρις Καπερνάρος, γιος του Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο, η Μάρω Θεοδωράκη, κόρη της Νίτσας Λουλέ και ανιψιά του Μ. Θεοδωράκη. Οπως και ο Χάρης Περδίκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας των Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο, η Ντόρα Βυζοβίτη, στενή συνεργάτιδα του Κ. Καραμανλή, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, ο Αγγελος Προβιάς, συγγραφέας, ο Βασίλης Καραμητσάνης, συνδημιουργός και πρόεδρος του Animasyros.

Επίσης, στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν και άλλα ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμα πρόσωπα, όπως η ηθοποιός Νικολέττα Καρρά, ο σχεδιαστής Βασίλης Ζούλιας και ο σεφ Βασίλης Καλλίδης.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του συνδυασμού, Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε ότι «η πιο σημαντική ομάδα είναι αυτή που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται για την πόλη μας». Εκανε δε λόγο για «νέα πρόσωπα που συμβολίζουν ατομικές μάχες αλλά και συλλογικούς αγώνες. Δίπλα και μαζί με τα παλαιότερα στελέχη του συνδυασμού που εργάστηκαν σκληρά και έφεραν αποτελέσματα.Είμαι ευτυχής για τη συστράτευση στον κοινό μας στόχο: να δουλέψουμε για μια Αθήνα που ακούμε και καταλαβαίνουμε».