Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

«Βόμβα» μεγατόνων στο ΠΑΣΟΚ - Παραιτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, έστειλε επιστολή στον Ανδρουλάκη

 

Σαν δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα ήταν τον τελευταίο καιρό Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος και η ρήξη επιβεβαιώθηκε σήμερα με εκκωφαντικό πολιτικά θόρυβο από τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Παρελθόν λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι παραιτείται και από μέλος του κόμματος.

 Η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου

Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.

Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.   ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄ όλα είναι πεντακάθαρη.

Έργα και ημέρες του Ανδρέα Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί 23 συναπτά έτη. Εκλεγόταν συνεχώς από το 2000.

Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Τον φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.

Γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1980 – 1982) και ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα. Μελέτη των φαινομένων από την πλευρά του Δικαίου». Ιδιώτευσε ως δικηγόρος στην Αθήνα και παράλληλα ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία εκλεγόμενος, το 1987, λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1992 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και το 1995 αναπληρωτής καθηγητής.

Υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού χρημάτισε πρόεδρος των επιτροπών για τη σύνταξη νέου υπαλληλικού κώδικα (1997) και για τη σύνταξη νέου αθλητικού νόμου (1997).

Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004) με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2009-2010). Το 2010 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων λιτότητας στο χώρο της υγείας.

Στις 9 Ιουνίου 2014, διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην Κυβέρνηση Σαμαρά. Δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ως υπουργός Παιδείας και τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνται απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, εγκύκλιος που προκάλεσε αντιδράσεις. Η εγκύκλιος καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.

Άμεση ήταν η ανακοίνωση-απάντηση στην παραίτηση του ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

«Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», τόνισαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου. , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή έφτασε στα γραφεία του κόμματος σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιόποίηση της στα ΜΜΕ.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς και όταν η βούληση παύει, μπορεί να αποχωρήσει»

Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ για μια μεγάλη πρωταγωνίστρια κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι 15 παλαιότερων στελεχών. Είναι ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε οικειοθελή.

«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς, ανεξαρτήτως των προσόντων και των περγαμηνών σε ένα κόμμα. Μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να είναι και υποψήφιος αρχηγός ή βουλευτής. Όταν η βούληση αυτή παύει, μπορεί να αποχωρήσει. Η ζωή είναι μια μακρά συνέχεια επιλογών, οι οποίες αξιολογούνται κάθε φορά», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Μάντζος ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επέμεινε στο ότι το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ δεν απευθύνεται σε στελέχη, αλλά σε όλους του πολίτες τους οποίους θέλει να εμπνεύσει με το πρόγραμμά του και το σχέδιό του για τη χώρα.

Χαμηλούς τόνους και στοιχεία προβληματισμού στην αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη αναμένει από τη Χαριλάου Τρικούπη το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα. «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε διαφωνίες…», αναφέρει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βλέπουν ντόμινο αποχωρήσεων;

Αναμένεται ντόμινο αναχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ; Έμπειρο στέλεχος εκτιμά ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική κι ότι στην πρώτη φάση κάθε μετεκλογικής περιόδου εκδηλώνεται πικρία ή και διαφωνία από υποψήφιους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν βουλευτική έδρα.

Άλλος στέλεχος μιλώντας ειδικά για την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου εκτιμά ότι «κόβει κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ και να κάνει, αν κάνει το επόμενο βήμα…»

Οι σταθμοί της ρήξης

Εκεί που φάνηκε καθαρά το μεταξύ τους χάσμα, ήταν όταν ένα σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την προεκλογική στρατηγική Ανδρουλάκη αλλά και το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, όχι όμως και τη διαγραφή του.

«Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε πει τότε ο κ. Λοβέρδος καλώντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι θα προκύψει σε ενδεχόμενη κυβερνητική σύμπραξη. Η διαρροή της Χ. Τρικούπη -μόλις 18 λέξεων- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο ότι το σχόλιό του δείχνει  ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας  Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ταυτίζοντας τις απόψεις του με αυτές του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Στη συνέχεια και λόγω της προεκλογικής περιόδου σε εξέλιξη έπεσαν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε στην εκστρατεία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με στόχο την επανεκλογή του. Ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο -εκλέχτηκε η Μιλένα Αποστολάκη. Επέλεξε να κρατήσει κάποιες μέρες απόσταση από την κάλπη για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του. Στο ενδιάμεσο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφτηκε τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας.