Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Πορτογαλία – Ουρουγουάη 2-0: Στους «16» με Μπρούνο Φερνάντες

 Πορτογαλία – Ουρουγουάη 2-0: Στους «16» με Μπρούνο Φερνάντες

 Η Πορτογαλία με ηγέτη και σκόρερ τον Μπρούνο Φερνάντες επικράτησε 2-0 της Ουρουγουάης και εξασφάλισε την παρουσία της στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. 

Η Πορτογαλία στο ξεκίνημα είχε τον έλεγχο, προσπαθούσε περισσότερο να επιτεθεί και να δημιουργήσει, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια απέναντι στην ποιοτική Ουρουγουάη, που στο ξεκίνημα βέβαια πήγε το παιχνίδι στη δύναμη, στην κλωτσιά αλλά όταν αποφάσισε να βάλει την μπάλα κάτω και να παίξει μπάλα, ήταν εκείνη που είχε τις μεγάλες φάσεις στο πρώτο μέρος.

Αρχικά ο Μπετανκούρ…χόρεψε την άμυνα της Πορτογαλίας αλλά σούταρε πάνω στον Ντιόγκο Κόστα (33’), σε μια φάση όπου ο Ουρουγουανός τα έκανε όλα εξαιρετικά αλλά το τελείωμά του δεν ήταν όπως έπρεπε. Τρία λεπτά μετά ο ίδιος…έφτιαξε τη φάση για τον Ολιβέρα. Εκείνος γύρισε σωστά αλλά Νούνιες, Μπετανκούρ δεν βγήκε στην πορεία της μπάλας. 

Στο 37’ ο Ρονάλντο κινήθηκε καλά μέσα στην περιοχή αλλά δεν βγήκε φάση για τους Πορτογάλους, που είχαν την κατοχή και τελικά το γκολ δεν ήρθε στο πρώτο μέρος, το πέτυχαν στο ξεκίνημα του δεύτερου. Στο 54’ ο Μπρούνο Φερνάντες έκανε τη σέντρα σουτ, ο Ρονάλντο μπήκε στη φάση, δεν ήταν οφ σάιντ αλλά δεν βρήκε και την μπάλα. Ωστόσο η κίνησή του μπέρδεψε τον τερματοφύλακα, που είδε τελικά την μπάλα να καταλήγει στην αριστερή του γωνία (1-0). Δυο λεπτά νωρίτερα (52’), ο Φέλιξ είχε τη μεγάλη ευκαιρία για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του κάτι που τελικά έκανε ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Μετά το 1-0, η Ουρουγουάη προχώρησε σε αλλαγές και έγινε πιο επικίνδυνη αφού αποφάσισε να βγει μπροστά και να πιέσει την αντίπαλη άμυνα, όπως έκανε στο πρώτο μέρος μετά το 25’-30’. Μάλιστα, στο 75’ ο Γκόμες είχε φοβερό σουτ στο δοκάρι μετά την ωραία ενέργεια του Πελίστρι, ο οποίος επίσης είχε έρθει από τον πάγκο.

Ο Βαλβέρδε μας θύμισε γιατί είναι ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης αλλά το γκολ για την Ουρουγουάη δεν ερχόταν.

Μετά το δοκάρι του Γκόμες, απείλησε με Σουάρες (78’), Ντε Αρασκέτα (79’). Ο Σάντος που είχε περάσει νωρίτερα τον Λεάο, φρέσκαρε (ίσως και να καθυστέρησε) τη μεσαία γραμμή με τις αλλαγές του στο 83ο λεπτό και κάπου εκεί…έκοψε τη φόρα της Ουρουγουάης, με τους Πορτογάλους να…παγώνουν τον ρυθμό και να...κλειδώνουν τη νίκη - πρόκριση (2-0) με το πέναλτι του Μπρούνο Φερνάντες στο 90'+3'. Το κέρδισε ο ίδιος, όταν έκανε ποδιά στον Χιμένες, αυτός χωρίς να βλέπει με το χέρι στήριξης βρήκε την μπάλα τη στιγμή που έπεφτε και ο διαιτητής αφού πήγε και είδε τη φάση καταλόγισε το πέναλτι.

Ο άσος της Γιουνάιτεντ είχε ακόμη δυο μεγάλες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά για το 3-0 και το χατ τρικ βέβαια, αλλά στην πρώτη ο Ροσέτ είπε όχι και στη δεύτερη τον…σταμάτησε το δοκάρι.

Διαιτητής: Αλιρέζα Φαγκανί (Ιράν), Θεατές: 88.668.

Πορτογαλία (Φερνάντο Σάντος): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο, Πέπε, Ντίας, Μέντες (42′ Γκερέιρο), Νέβες (69′ Λεάο), Καρβάλιο (82′ Παλίνια), Σίλβα, Φερνάντες, Φέλιξ (82′ Νούνιες), Ρονάλντο (82′ Ράμος).

Ουρουγουάη (Ντιέγκο Αλόνσο): Ροτσέτ, Χιμένες, Γκοντίν (62′ Πελίστρι), Κοάτες, Βαρέλα, Ολιβέρα (86′ Βίνα), Μπεντανκούρ, Βαλβέρδε, Βεσίνο (62′ Αρασκαέτα), Νούνιες (72′ Γκόμες), Καβάνι (72′ Σουάρες).//

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Πορτογαλία       2 (5-2) 6
2. Γκάνα                2 (5-5) 3
3. Ουρουγουάη     2 (0-2) 1
4. Νότια Κορέα    2 (2-3) 1

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

2 Δεκεμβρίου
17:00 Νότια Κορέα-Πορτογαλία
17:00 Γκάνα-Ουρουγουάη