Η ζωή τους άλλαξε ραγδαία μέσα σε 20 ημέρες. Από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι πολίτες αυτής της χώρας, είδαν να έρχονται τα πάνω κάτω με δραματικό τρόπο. Οικογένειες χωρίστηκαν, ξεσπιτώθηκαν, άνθρωποι της διπλανής πόρτας έγιναν πρόσφυγες, πολλοί έχουν κάνει σπίτι τους τα καταφύγια.
Η χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων όμως δεν άδειασε. Οι περισσότεροι έχουν μείνει στις πόλεις τους, στα χωριά τους, στον τόπο τους και δηλώνουν αποφασισμένοι για όλα. Και προσπαθούν να συνεχίσουν την ζωή τους όχι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα αλλά με κάποιες συνήθειες, που για όλους εμάς είναι αυτονόητες αλλά για εκείνους πλέον δεν είναι.
Στις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει ένα ολόκληρο έθνος η ενημέρωση δεν θα μπορούσε να σταματήσει. Η Ουκρανία, μια σύγχρονη χώρα έχει πολλά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και ενημερωτικά site τα οποία έχουν φυσικά αλλάξει την θεματολογία τους. Βασικό θέμα είναι ένα: «ο πόλεμος».
Τι βλέπουν όμως οι Ουκρανοί στην τηλεόραση; Πως συνεχίζουν να λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί; Τι θέματα έχουν τα ενημερωτικά site; Τα περισσότερα είναι πλέον μονοθεματικά: Πόλεμος.
Το site της κρατικής τηλεόρασης
Στον καιρό του πολέμου, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όσο και τα ιδιωτικά κανάλια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και εκπέμπουν σε εθνικό δίκτυο σε έναν ενημερωτικό μαραθώνιο. Στην Ουκρανία δεν είναι λίγα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα. Υπάρχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι. Οι 1+1 media, StarLightMedia, Media Group Ukraine, Inter Media Group και το Lux.
Στις πρώτες σελίδες των ομίλων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι όλοι πρέπει να σταθούν ενωμένοι για την τελική νίκη. Πολλά συνδρομητικά δίκτυα έχουν επίσης «ξεκλειδώσει» για το ευρύ κοινό έτσι ώστε από κάθε γωνιά του κόσμου όλοι να γνωρίζουν τι γίνεται στην Ουκρανία.
Επίσης κανένα κανάλι πλέον δεν δείχνει διαφημίσεις. Στην ανακοίνωση που έχουν αναρτήσει καλούν τους πάντες να μοιραστούν τους συνδέσμους ειδικά στην Ρωσία έτσι ώστε να μάθουν και εκεί οι πολίτες τι συμβαίνει στ’ αλήθεια. Άλλωστε όλα τα δίκτυα και τα site είναι και στα ουκρανικά και στα ρώσικα.
Ακόμα και τα αθλητικά site έχουν αλλάξει την θεματολογία τους
Με «όπλο» ένα laptop η ενημέρωση γίνεται και από τα καταφύγια
Η τηλεόραση έχει αναλάβει και την τηλεκπαίδευση των μαθητών
Εκτός όμως από την τηλεκπαίδευση πολλά site τα οποία μεταφράσαμε στ’ αγγλικά είναι εντυπωσιακό ότι έχουν θέματα αντι στρες για τον πόλεμο αλλά και χρήσιμες συμβουλές όπως: Πως να φιλτράρετε το νερό στο σπίτι σας, πως να προστατευθείτε από την ραδιενέργεια, τι να κάνετε αν έχουν πέσει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λόγω των βομβαρδισμών, πως να αντιμετωπίσετε το μετατραυματικό σύνδρομο, αλλά και ποιες χώρες είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και πως να βρει κανείς δουλειά σε καιρό πολέμου.
Δείτε ζωντανά