Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ «Η Ελλάδα του 2040» Εισερχόμενα

 final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής πραγματοποιήθηκε σήμερα η εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ «Η Ελλάδα του 2040», μια εμβληματική δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», όπου για πρώτη φορά οι Θεσμικοί Φορείς της χώρας, εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων και κοινωνικών εταίρων, Θεματικές Ομάδες Εργασίας με εστιασμένο ενδιαφέρον σε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα, και Διεθνείς Προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους σε συγκεκριμένους τομείς, συναντώνται για να παρουσιάσουν το όραμα και τις προτάσεις τους για την πορεία, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ελλάδας.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση μίλησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παρέδωσε στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής τη Λευκή Βίβλο με τα αποτελέσματα των εργασιών των κοινωνικών φορέων και των ομάδων εργασίας.

«Η αξία της εργασίας, που με πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» παραδίδεται σήμερα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, «είναι η αξία μιας εργασίας που αφορά το μέλλον της χώρας, από τους κατά τεκμήριο πιο αρμόδιους από την κοινωνία των πολιτών και της επιστήμης να τη διατυπώνουν, η οποία παραδίδεται στα χέρια της Πολιτείας, του Πρωθυπουργού, του Κοινοβουλίου, ώστε το μέλλον να μην είναι ούτε απροσδόκητο, αλλά ούτε και αφύλακτο». Όπως υπογράμμισε, «σήμερα είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα πιο σύνθετη, πολύ διαφορετική από το παρελθόν, όπου η μονήρης πορεία ενός λαού και ενός έθνους δεν έχουν τόση σημασία, λόγω της παγκοσμιότητας των προβλημάτων, με πρώτο αυτό που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, όχι πλέον ως κλιματική περιπέτεια ή  κλιματική απειλή,  αλλά ως κλιματική κρίση. Και εδώ, μπροστά σε αυτό το φάσμα των προβλημάτων και των προκλήσεων, η χώρα μας καλείται να αποφύγει και το απροσδόκητο και το αφύλακτο». «Καλούμεθα ως γενεά, ως φορείς, ως παράγοντες, ως πολιτευόμενοι, να πραγματώσουμε τη δική μας εποποιία μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη την Επιτροπή για τη «σπουδαία δουλειά που έχει κάνει», σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της είναι «κρίσιμη και χρήσιμη», διότι, όπως είπε, «η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη από έγκυρες αναλύσεις και τεκμηριωμένες  προβολές για τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «όσο κι αν προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον, η διαχείριση του απρόοπτου θα παραμένει η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας». «Αυτό που θα αποτελέσει τη διαχωριστική γραμμή που θα ξεχωρίσει τα κράτη που θα καταφέρουν να διακριθούν σε αυτόν το νέο κόσμο από αυτά που θα μείνουν πίσω, είναι η δυνατότητα να μπορούμε γρήγορα να προσαρμοζόμαστε σε δεδομένα τα οποία θα αλλάζουν», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.   

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τόνισε πως «το φόρουμ “Η Ελλάδα το 2040” είναι ακριβώς η δράση της Επιτροπής που επιδιώκει να δώσει βήμα στην κοινωνία προκειμένου να καταθέσουμε την πρότασή μας για τη πορεία μας προς την επόμενη εικοσαετία». Η κυρία Αγγελοπούλου υπενθύμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της Επιτροπής ήταν δράσεις οι οποίες θα αφήσουν παρακαταθήκη, «είτε αυτές αφορούν σε αναπτυξιακά έργα που πρότειναν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και τα οποία προωθήθηκαν από την Επιτροπή προς ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, είτε αφορούν σε δράσεις που εστιάζονται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων, ή στην επιτάχυνση της ένταξης των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών ή ακόμα στην καλλιέργεια στάσεων ή νοοτροπιών». Πρόσθεσε δε ότι «στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η υπό εξέλιξη προσπάθεια για την ίδρυση ενός καινοτόμου ερευνητικού ινστιτούτου στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων, η οποία προσδοκούμε ότι σύντομα θα ευοδωθεί αφού η δημιουργία του Ινστιτούτου έχει ήδη συμπεριληφθεί στην εγκεκριμένη πρόταση της Ελλάδας προς τον μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Ανασυγκρότησης».

Η Λευκή Βίβλος παρουσιάζεται σήμερα, αύριο και μεθαύριο από τις 15:00 έως τις 18:00, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».