Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον Πρίγκιπα Φίλιππο – Συγκίνηση στην κηδεία

 Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Συγκίνηση στην κηδεία

Η Βρετανία αποχαιρέτησε σήμερα τον «παππού του έθνους» και «βράχο» της βασίλισσας Ελισάβετ πρίγκιπα Φίλιππο.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 99 ετών και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Γουίνδσορ, με τιμές φυσικά, αλλά και με τα απαιτούμενα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο του Ουίνδσορ.

Σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα, ο οποίος έφερε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου.

Ωστόσο η τελετή χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19. Δεν υπήρχε πρόσβαση για το κοινό ούτε δημόσιες πομπές και ολόκληρη η τελετή της κηδείας έλαβε χώρα μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ.

Η τελετή της κηδείας άρχισε με ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της τελετής ο Φίλιππος θ ενταφιάστηκε στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Μόνο 30 άνθρωποι ήταν παρόντες στην κηδεία λόγω των κανονισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η βασίλισσα, όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των εγγονών του δούκα, και μέλη της οικογένειας του πρίγκιπα Φιλίππου, μεταξύ των οποίων ο Μπέρνχαρντ, ο Κληρονομικός Πρίγκιπας του Μπάντεν, και ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χοενλόε-Λάνγκενμπουργκ. 

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χάρι έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση σήμερα, μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς οι απομακρυσμένοι αδελφοί επανενώθηκαν στην κηδεία του παππού τους Φίλιππου.

Οι πρίγκιπες δεν στάθηκαν δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς περπατούσαν από το κάστρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου – αντίθετα ήταν και οι δύο πλευρές του ξαδέλφου τους, Peter Phillips.

Θεωρείται απίθανο οι δύο αδελφοί να συναντήθηκαν πριν από την κηδεία και το άβολο κλίμα ήταν πρόδηλο, παρά το πένθος που επικρατούσε. Ωστόσο, μετά τη λήξη της τελετής, τα δύο αδέρφια ήρθαν κοντά και όπως προβλήθηκε στην ζωντανή μετάδοση, φάνηκαν να συνομιλούν.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, ο πρίγκιπας Χάρι φέρεται να μίλησε με τον αδελφό του Ουίλιαμ στο τηλέφωνο αφότου έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούσαν επίσημη πρωινή ενδυμασία με παράσημα. Το εκκλησίασμα είχε συμμορφωθεί με τις οδηγίες για τον κορωνοϊό που ισχύουν για όλη τη χώρα και φορούσε μάσκες κατά την 50λεπτη τελετή.

Μια μικρή τετραμελής χορωδία τραγούδησε μουσικά κομμάτια που είχε επιλέξει ο πρίγκιπας πριν από τον θάνατό του, χωρίς συνοδεία από το εκκλησίασμα. Η βασίλισσα καθόταν μόνη της στη διάρκεια της τελετής.

Τι προηγήθηκε

Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) τηρήθηκε σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, σήμανε ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχθηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού έκλειναν, οι γκάιντες έπαιξαν το «Carry On».

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια ήταν τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου -κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

Την κηδεία τέλεσε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο κατέβηκε στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας έπαιξε με την γκάιντα έναν θρήνο. Ακολούθησε το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών ανέκρουσαν το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είπε την ευχή.

Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες αναχώρησαν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.