Συνεχίζεται η πίεση που ασκεί η πανδημία στη χώρα μας, με υψηλά νούμερα στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που αφορούν κρούσ ματα, θανάτους εξαιτίας του ιού αλλά και διασωληνώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από εκείνον.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 716 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Όπως κάθε ημέρα, έτσι και σήμερα η Αττική κατακτά τη «μαύρη» πρωτιά , ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 313 μολύνσεις, ενώ στη συμπρωτεύουσα 62 κρούσματα.
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Εύβοια με 24 κρούσματα, ενώ 37 καταγράφονται στην Αχαΐα και 21 στη Λέσβο.
Αναλυτικά η κατανομή στον παρακάτω πίνακα:
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
39 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
5 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
1 κρούσμα στην ΠΕ Αρκαδίας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
8 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας
52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
13 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
53 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε.Ζακύνθου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
9 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
62 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε.Καβάλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
71 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
1 κρούσματα στην Π.Ε. Κερκύρας
2 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκις
9 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Κω
9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
14 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
5 κρούσματα στην ΠΕ Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
1 κρούσμα στην ΠΕ Νήσων
28 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
56 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
5 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην ΠΕ Ρόδου
6 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου
13 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών
1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων
4 κρούσματα στην Π.Ε.Τρικάλων
11 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
12 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
18 κρούσματα υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154796, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5904 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48259 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
268 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 194 (72.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1095 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 18 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5742 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3374 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η κρίσιμη σύσκεψη
Ολα τα στοιχεία θα τεθούν στο «τραπέζι» της συζήτησης επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων σήμερα το απόγευμα προκειμένου να γίνει η πρώτη αποτίμηση των δεδομένων ώστε αύριο, Παρασκευή, να διαμορφωθεί η τελική εισήγηση σε σχέση με σχολεία και λιανεμπόριο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων , προληπτικών μέτρων , προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Αυτοί προτείνουν να μη ανοίξουν τουλάχιστον για μια εβδομάδα τα γυμνάσια και τα λύκεια ενώ υπάρχουν και οι άλλες φωνές που υποστηρίζουν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις.
Οπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα … πίσω αντί προς τα μπρος, ακολουθώντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βλέπουν εδώ και κάποιες εβδομάδες ανησυχητική άνοδο των επιδημιολογικών δεικτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας βρίσκεται όσον αφορά στις θετικές διαγνώσεις πίσω κατά τρεις εβδομάδες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια στρατηγική πρόληψης είναι, άλλωστε, αυτή που προτιμούν ειδικοί και κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και παρόμοιες με το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εικόνες στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας στο στίγμα της επιδημιολογικής πορείας όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες. Αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας, αύξηση των μολύνσεων σε πολίτες άνω των 75 ετών, έξι συν τρεις περιοχές με … επικίνδυνο ιικό φορτίο και σχεδόν τα μισά ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι οι παράμετροι που θα οδηγήσουν, όπως φαίνεται, σε αναθεώρηση ειλημμένων αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, Σαντορίνη, Μύκονος, Βοιωτία, Ροδόπη, δυτική Αττική και Λακωνία εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού. Εντονος είναι ο προβληματισμός ειδικών και κυβέρνησης και για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν, επίσης, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας, καθώς και ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών.