Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών που έφυγαν μαζί με το 2020

  

Σπουδαίοι και αγαπημένοι καλλιτέχνες μάς άφησαν αυτήν τη χρονιά. Εγραψαν ιστορία ο καθένας στον χώρο του και θα τους θυμόμαστε για πάντα.

Με ένα... «Φσστ μπόινγκ» έφυγε μακριά μας - Ο Κώστας Βουτσάς βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα 
O μεγάλος πρωταγωνιστής και λάτρης της ζωής, Κώστας Βουτσάς

Πηγαίο κωμικό ταλέντο, αεικίνητος ηθοποιός και λάτρης της ζωής, ο Κώστας Βουτσάς, το 2020, έγραψε τον δικό του επίλογο, τον επίλογο της ζωής του στα 88 του χρόνια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, από τους τελευταίους ηθοποιούς της σχολής των «μπουλουκιών», ο πιο διάσημος τεντιμπόης, πέρασε στον ρου της καλλιτεχνικής Ιστορίας του τόπου αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του με 70 χρόνια ενεργής καριέρας. «Μέχρι το τέλος πάλεψε παλικαρίσια», είπαν οι θεράποντες γιατροί που τον παρακολουθούσαν επί 19 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το οικογενειακό του επίθετο ήταν Σαββόπουλος. Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1931 στην Αθήνα, σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης.

Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε στα σχολικά του χρόνια, ενώ σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, συμμετείχε σε επιθεωρήσεις στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και αφού περιπλανήθηκε με τα μπουλούκια δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μακεδονίας ήρθε στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις και να πάρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Στη συνέχεια διήνυσε όλα όσα καταξιώνουν έναν σπουδαίο κωμικό που άφησε ανεξίτηλο στίγμα σε θρυλικούς ρόλους, όπως εκείνον του αγαθού Κωνσταντινουπολίτη με «Το Ανθρωπάκι» (1969), ενώ το αυθόρμητο επιφώνημα του «Φσστ μπόινγκ», στο μιούζικαλ «Κάτι να καίει» (1964), έγραψε ιστορία στον εγχώριο κινηματογράφο.

Πολλά τα «αντίο»

Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς ο χώρος του πολιτισμού αποχαιρέτησε καλλιτέχνες που σφράγισαν με την πορεία τους τον χώρο των Τεχνών που ο καθένας υπηρέτησε.

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στον Γιώργο Κοτανίδη

Ενας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο σπουδαίος Γιώργος Κοτανίδης, «έφυγε» τον Ιανουάριο αφήνοντας μια πλούσια παρακαταθήκη ερμηνειών και σκορπίζοντας θλίψη!

Η σπουδαία σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου, Ιουλία Σταυρίδου, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό αφήνοντας πίσω της εξαιρετικές δουλειές τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Μία ακόμη εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, μια μεγάλη ηθοποιός, η Εύα Κοταμανίδου, «έφυγε» τον Νοέμβριο, σε ηλικία 84 ετών.

Στις 29 Ιανουαρίου, μας άφησε και ο σχεδιαστής μόδας, Γιάννης Τσεκλένης, σε ηλικία 82 ετών.

Ενας από τους σπουδαιότερους ποιητές της χώρας, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, πέρασε στην αθανασία μέσω του έργου του. Ηταν 89 ετών.

Το 2020 αποχαιρετήσαμε την αγαπημένη και πολυβραβευμένη συγγραφέα Αλκη Ζέη, που μεγάλωσαν με τα βιβλία της γενιές αναγνωστών.

Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε τον Φεβρουάριο η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια και ακαδημαϊκός, Κική Δημουλά, η οποία νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών, με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Ανάμεσα στα θύματα του κορονοϊού ήταν και ο διάσημος Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. Πριν από λίγες ημέρες η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρέτησε τον Τζον Λε Καρέ, τον δημιουργό των πιο δημοφιλών μυθιστορημάτων κατασκοπείας παγκοσμίως. Ηταν 89 ετών.

Μην ξεχνάμε, επίσης, τις απώλειες του καλύτερου Τζέιμς Μποντ, Σον Κόνερι (31/10), του σπουδαίου συνθέτη Ενιο Μορικόνε (6/7), του ασυναγώνιστου ροκ κιθαρίστα Eddie Van Halen (6/10) και του κορυφαίου Αργεντινού σκιτσογράφου και δημιουργού της Μαφάλντα,Quino (30/9

 Επίσης μάς άφησαν αυτήν τη χρονιά ο «Μαύρος Πάνθηρας», Τσάντουικ Μπόσμαν (28/8), οι σκηνοθέτες Αλαν Πάρκερ (31/7) και Τζόελ Σουμάχερ (22/7), η σύζυγος του Τζον Τραβόλτα και ηθοποιός, Κέλι Πρέστον (12/7), η  θρυλικη Ολίβια ντε Χάβιλαντ (26/7), που ήταν βραβευμένη με δύο Οσκαρ Α’ Ερμηνείας.