Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Σε εφαρμογή το νέο σκληρότερο lockdown: Ερήμωσαν πόλεις και χωριά – Οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται

 

 «Το απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με φόντο το νέο πλέγμα των απαγορεύσεων στη μετακίνηση που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 το βράδυ, έως τις 5:00 το πρωί.

Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολή SMS ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας (με sms με τον κωδικό 1) ή για κίνηση με το κατοικίδιο (sms με τον κωδικό 6).

Κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.

Σχετικά με την εστίαση η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Επίσης, επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away), η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Τι ισχύει με την τηλεργασία με το νέο lockdown

Όσον αφορά την τηλεργασία, από σήμερα κάθε οργανισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες των πλοίων

Διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις των επιβατών των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από 21:00 έως και 05:00, δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε οι επιβάτες αυτοί μπορούν να μεταβαίνουν μετά την άφιξη των πλοίων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων με τις οποίες μπορούν να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.