Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Σεισμός – Σάμος: Τουλάχιστον 6 τραυματίες. -Ζημιές σε σπίτια και δρόμους - Τσουνάμι χτύπησε το νησί . Κατέρρευσαν κτίρια στη Σμύρνη

Τουλάχιστον 6 τραυματίες, υπάρχουν στη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής Σύμφωνα με τον Άκη Τσεκέντη πρόεδρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου  μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως «ένα μικρό τσουνάμι χτύπησε την Σάμο». Την ίδια ώρα το samos24.gr δημοσιεύει βίντεο με την στιγμή που ο σεισμός των 6,7 ρίχτερ έχει συγκλονίσει το νησί της Σάμου. Ο σεισμός ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει στην στεριά. Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν μέχρι στιγμής τρία μικρά τσουνάμια με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρέχει πανικόβλητος προς το εσωτερικό του νησιού. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις. Οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην είναι κοντά στις ακτές. Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι. Επίσης, οι ειδικοί ζητούν από τους κατοίκους να μην είναι κοντά σε κτίρια ιδιαίτερα παλιά για να μην υπάρξουν τραυματισμοί από καταρρεύσεις. Οι εικόνες που έρχονται από το νησί δείχνουν εκτός από την εκκλησία της Παναγίας στο Καρλόβασι της Σάμου να υπάρχουν καταστροφές και σε παλιά κτίρια. Επίσης έχουν γίνει καταστροφές και σε δρόμους.

Και στην Τουρκία έγινε αισθητός ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο. 

Ο σεισμός ταρακούνησε και την Τουρκία με τα τουρκικά Μέσα να μεταδίδουν ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια στη Σμύρνη.Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα είναι συγκλονιστικές αφού έχουν πέσει κτίρια και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, στην πόλη της Σμύρνης οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους ενώ όπως φαίνεται και στα βίντεο που τραβήχτηκαν από κινητά τηλέφωνα κτήρια έχουν καταρρεύσει.