Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Το «ερυθρόλευκο» σερί σταμάτησε στο ΟΑΚΑ / Το «ερυθρόλευκο» σερί σταμάτησε στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-0: Το «ερυθρόλευκο» σερί σταμάτησε στο ΟΑΚΑ
Μετά από 10 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ένα χαμένο πέναλτι του Βαλμπουενά, μία χαμένη κεφαλιά του Ελ Αραμπί στο πρώτο ημίχρονο, άλλο ένα χαμένο πλασέ του Ελ Αραμπί στο δεύτερο ημίχρονο και… τέλος. Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε την κατοχή στο ΟΑΚΑ, να έπαιξε για αρκετά μεγάλο διάστημα τον Παναθηναϊκό στο μισό γήπεδο, όμως δεν είχε τις κραυγαλέες φάσεις που έβγαζε
σωρηδόν στα προηγούμενα παιχνίδια. Ψυχωμένοι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, που έχασαν με τη σειρά τους κάποιες ευκαιρίες, με μεγαλύτερη εκείνη του Μακέντα στο 11’, αλλά θα έχουν να λένε ότι με την καλοστημένη άμυνα δεν έδωσαν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να βγάλει το πρόσωπο που έβγαλε στη μετά καραντίνα εποχή. Το τελικό 0-0 έρχεται μετά από δέκα σερί νικηφόρους αγώνες του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Τελευταία ισοπαλία ήταν κατά διαβολική σύμπτωση στο ίδιο γήπεδο με την ΑΕΚ και το ίδιο αποτέλεσμα (0-0) στις 26 Ιανουαρίου.
Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να βάλει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα του. Από τη στιγμή που ο Βαλμπουενά έχει επιστρέψει, θέλησε να χρησιμοποιήσει μαζί τον Γάλλο με τον Φορτούνη στα δύο «φτερά» της επίθεσης. Στο 4-3-3 που επέλεξε ο Πορτογάλος τεχνικός ο Σα ήταν στα δοκάρια, οι Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα και Γκασπάρ στην τετράδα της άμυνας, οι Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης και Καμαρά στα χαφ, με τους Βαλμπουενά και Φορτούνη να πλαισιώνουν τον Ελ Αραμπί στην επίθεση.
Ο Γιώργος Δώνης από την πλευρά του επέλεξε ένα «σφιχτό» σχήμα (3-4-3) με τριάδα στην άμυνα τους Κουρμπέλη, Σένκεφελντ και Κολοβέτσιο, στα δεξιά τον Θεοχάρη, στα αριστερά τον Χατζηθεοδωρίδη και μπροστά τους είχαν τους Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη αντίστοιχα. Στα χαφ ήταν οι Ανουάρ και Αλεξανδρόπουλος, με τον Μακέντα στην κορυφή της επίθεσης.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε ψυχωμένος και αποφασισμένος να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό. Ο Μπα στο πρώτο δεκάλεπτο είχε κάνει τρία λάθη που δεν μας είχε συνηθίσει. Αρχικά του έκλεψε την μπάλα ο Μπουζούκης στο 2’ και λίγο έλειψε να σκοράρει, στη συνέχεια ο Θεοχάρης δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την… πάσα που του έδωσε και, τέλος, ο Μακέντα τον κέρδισε στη μονομαχία στο χαμένο τετ α τετ του 11’. Ο Ολυμπιακός είχε την κατοχή, έφτασε μάλιστα να έχει την μπάλα στα πόδια του στο 67%, αλλά ο καλοστημένος Παναθηναϊκός στην άμυνα δυσκόλευε αρκετά τους φιλοξενούμενους ως προς το να διεισδύσουν στην περιοχή.
Ο Φορτούνης και ο Βαλμπουενά στο πρώτο 25λεπτο ήταν οι κύριοι εκφραστές των προσπαθειών του Ολυμπιακού να φέρει την μπάλα στην περιοχή του Διούδη, ο Ελαμπντελαουί προσπάθησε επίσης από δεξιά να προκαλέσει κάποια ρήγματα δίχως αποτέλεσμα, ενώ όσες φορές ανέβαινε από αριστερά ο Γκασπάρ οι ενέργειές του ήταν κακές στην τελική πάσα.
Ο Ελ Αραμπί αναγκαζόταν να γυρίζει πιο πίσω για να παίρνει την μπάλα, ο Κολοβέτσιος είχε φτάσει στο σημείο να τον… κυνηγάει παντού και να τον μπλοκάρει και αν εξαιρεθεί η φάση του χαμένου πέναλτι του Βαλμπουενά (αρχικά ο Κομίνης είχε δώσει φάουλ έξω από την περιοχή, αλλά στο VAR είδε ότι η ανατροπή του Ανουάρ στον Γάλλο ήταν εντός περιοχής) και μία χλιαρή κεφαλιά του Ελ Αραμπί, ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο ορμητικός όσο θα περίμενε ο προπονητής του.
Ο Βαλμπουενά για δεύτερο σερί ματς έχασε πέναλτι (με τον ΟΦΗ πλάσαρε ψηλά αριστερά και με τον Παναθηναϊκό στη δεξιά γωνία του Διούδη, ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι στο 45'+5’), αλλά και το «τριφύλλι» είχε τη μεγάλη ευκαιρία του 11’ με τον Μακέντα. Βέβαια το πέναλτι έπρεπε να επαναληφθεί, επειδή ο Διούδης κινήθηκε πριν από την εκτέλεση του Γάλλου. Ως σκορ είναι άδικο για την εικόνα των δύο ομάδων (δικαιούνται από ένα γκολ), αλλά ως αποτέλεσμα (ισοπαλία) ήταν ίσως το πιο δίκαιο για να οδηγηθούν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στα αποδυτήρια με το 0-0.
Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες είχαν παράπονα από τον Κομίνη. Ο μεν Παναθηναϊκός ζητούσε δεύτερη κίτρινη στον Μπα σε μαρκάρισμά του στον Ανουάρ, ο δε Ολυμπιακός πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κουρμπέλη στον Καμαρά.
Ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε άρον-άρον σε δύο αλλαγές στο ημίχρονο, έβαλε τον Σισέ αντί του Μπα φοβούμενος ότι θα πάρει δεύτερη κάρτα και τον Χασάν αντί του Μπουχαλάκη, στη συνέχεια οι Μασούρας και Λοβέρα μπήκαν αντί των κουρασμένων Βαλμπουενά και Φορτούνη, όμως, αν εξαιρεθεί ο Λοβέρα, κατά τ’ άλλα η επιθετική γραμμή των Πειραιωτών δεν κυμάνθηκε σε υψηλό τέμπο.
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ψυχωμένα, οι Ανουάρ και Κολοβέτσιος έκαναν εξαιρετικό ματς, το ίδιο και ο Θεοχάρης στο δεύτερο ημίχρονο από τη δεξιά πλευρά, βοήθησε αρκετά και ο Σερπέζης που μπήκε στο τελευταίο τέταρτο και με δύο ευκαιρίες των Ελ Αραμπί και Χατζηθεοδωρίδη που δεν βρήκαν στόχο, ολοκληρώθηκε το δεύτερο 45λεπτο σε αρκετά χαμηλό τέμπο.
Παναθηναϊκός: Διούδης, Θεοχάρης, Σένκεφελντ, Κολοβέτσιος, Χατζηθεοδωρίδης, Κουρμπέλης, Αλεξανδρόπουλος (57’ Καμπετσής), Ανουάρ, Μπουζούκης (75’ Σερπέζης), Χατζηγιοβάνης (67’ Κολοβός), Μακέντα (75’ Περέα).
Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα (46’ Σισέ), Γκασπάρ, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης (46’ Χασάν), Καμαρά, Βαλμπουενά (65’ Μασούρας), Φορτούνης (65’ Λοβέρα), Ελ Αραμπί.


6η αγωνιστική

Σάββατο (4/7)
ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 2-2 (18' Νέιρα, 43' Φιγκεϊρέδο - 5' Μπίσεσβαρ, 76' Μιχαηλίδης)
Κυριακή (5/7)
Άρης - ΑΕΚ 1-4 (29' Γκάμα - 24', 52' Ολιβέιρα, 62' Σιμόες, 82' Σιμάνσκι)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-0

7η αγωνιστική

Τετάρτη (8/7)
Άρης - Ολυμπιακός (19:15)
ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (21:00)
ΑΕΚ - ΟΦΗ (21:30)

Βαθμολογία πλέι οφ

* Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι πέντε: Ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής παίρνουν μέρος στα προκριματικά του Champions League, ενώ τρία παραμένουν τα εισιτήρια για το Europa League.* Ο Κυπελλούχος συμμετέχει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.
* Εάν ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει την έξοδό του στο Champions League, τότε το εισιτήριο πάει στον 3ο της βαθμολογίας και τα άλλα δύο εισιτήρια στον 4ο και τον 5ο της βαθμολογίας.


 ======================

Το πρόγραμμα των πλέι άουτ:

5η αγωνιστική

Σάββατο (4/7)
Αστέρας Τρίπολης - Βόλος 4-0 (2', 45' πέν., 67' Λουίς Φερνάντες, 51' Σίτο)
Δευτέρα (6/7)
ΑΕΛ - Πανιώνιος (19:30)
Λαμία - Ξάνθη (19:30)
Ατρόμητος - Παναιτωλικός (20:00)

Βαθμολογία πλέι άουτ

* Η 14η ομάδα υποβιβάζεται απευθείας και η 13η θα δώσει αγώνα μπαράζ με τη 2η ομάδα της Super League 2 (πρώην Football League). Ο νικητής θα κερδίσει το τελευταίο εισιτήριο για τη μεγάλη κατηγορία.