Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Πέρασε με 187 “ναι” το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις


Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες συναθροίσεις.
Σε σύνολο 288 βουλευτών, οι 187 ψήφισαν «υπέρ» και οι 101 ψήφισαν «κατά» ενώ από την ψηφοφορία απείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης που διαφοροποιήθηκαν με την «κομματική γραμμή» του ΚΙΝΑΛ υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής.

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου έλαβε 187 θετικές ψήφους από τις ΚΟ της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισαν 101 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.
Επίσης, από τη ΝΔ έλειπε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης για σοβαρούς προσωπικούς λόγους και με επιστολή του ενημέρωσε ότι, αν ήταν παρών, θα ψήφιζε τις διατάξεις.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Άννα Βαγενά, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Σπύρος Λάππας , Γιώργος Βαρεμένος και αυτοί με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο.
Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίασαν από το ΜέΡΑ 25 οι Γιάνης Βαρουφάκης, Κρίτων Αρσένης και Γιώργος Λογιάδης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό διοργανωτή της συνάθροισης που οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με πληροφορίες για την ώρα και τη διαδρομή. Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και της επετείου του Πολυτεχνείου την 17η Νοεμβρίου.
Παράλληλα, προβλέπεται ο ορισμός αρμόδιου διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού που σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή της εκάστοτε συγκέντρωσης. Επιπρόσθετα, προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Η συνεδρίαση μέσα στη Βουλή υπήρξε επεισοδιακή ενώ έντονα επεισόδια εκτυλίχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο. Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Βούτση ότι η αστυνομία χτύπησε προσχεδιασμένα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε ότι «τραμπούκοι δολοφόνοι» διέλυσαν τη διαδήλωση.
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, είπε ότι επρόκειτο για «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης – αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση. Κατά τα επεισόδια σημειώθηκαν τραυματισμοί ένστολων και έγιναν 9 συλλήψεις.