Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Παρέμβαση του Περ. Συμβούλου Κελλάρη Γιάννη, στο Πε.Συ. Πελοποννήσου: Αναθέτουν σε Τεχνικούς Συμβούλους ακόμα και τα ψίχουλα που μοιράζουν στους άπορους!

Τρίπολη 18-5-2020

Πληθαίνουν και με την νέα Περιφερειακή Αρχή Νίκα οι αποφάσεις για αναθέσεις Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, αλλά και Συμβούλου γενικότερα. Συνεχίζετε και σε αυτό το ζήτημα στα βήματα της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής Τατούλη, όπου δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για Συμβούλους «πάσης φύσεως»!
Να θυμίσουμε, πάνω από 6 εκατ. Ευρώ για την Τεχνική και
Συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων! Εκατομμύρια ευρώ σε Τεχνικούς Συμβούλους για την αξιοποίηση  των νερών του Αναβάλου, για την ΣΔΙΤ των απορριμμάτων,  για την ΣΔΙΤ μαρίνας Ναυπλίου και ο κατάλογος συνεχίζεται!.
Ακόμα και την διαχείριση των ΤΕΒΑ, δηλαδή των προγραμμάτων για την διαχείριση της φτώχειας και εξαθλίωσης που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων Ε.Ε. και κεφαλαίου, που όλοι στην ουσία υπερασπίζεστε  και υπηρετείτε, αναθέτετε σε Τεχνικούς Συμβούλους!
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που συντηρείται με κάθε τρόπο η υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών και του υπάρχοντος προσωπικού ως συνειδητή επιλογή, γιατί δεν είναι αντικειμενικό όπως το παρουσιάζετε για να δικαιολογείτε τις αναθέσεις.
Και εδώ θέλω να βάλω και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, που έχει αξία. Συνεχίζετε την ίδια απαράδεκτη τακτική αναθέσεων, ενώ γνωρίζετε ότι:
·         Στις τεχνικές υπηρεσίες υπάρχει επιστημονικό δυναμικό με μεγάλη εμπειρία, και δυνατότητες, το οποίο όμως συνειδητά απαξιώνεται.
·         Οι ιδιώτες τεχνικοί σύμβουλοι προσθέτουν άλλη μία σημαντική γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να επωμιστεί η κάθε τεχνική υπηρεσία που τους επιβλέπει, εξαγνίζουν ειλημμένες αποφάσεις μεταξύ διοίκησης και εργολάβων και δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι προτείνουν, ενώ την τελική υπογραφή την βάζει ο τεχνικός υπάλληλος, για μια μελέτη που δεν έκανε και μπορεί να μην έχει και πλήρη εικόνα, αλλά παίρνει την ευθύνη! Ο τεχνικός σύμβουλος παίρνει τα λεφτά και φεύγει..
·         Όποια εμπειρία θα μπορούσε να κερδηθεί από τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών σε απαιτητικά και σύνθετα ζητήματα και να μείνει παρακαταθήκη στις υπηρεσίες, κερδίζεται από τους ιδιώτες τεχνικούς συμβούλους, την οποία βέβαια και παίρνουν μαζί τους.
Είναι φανερό ότι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων στρώνεται καλύτερα μέσα από τις αναθέσεις σε Τεχνικούς Συμβούλους.  Οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι, φορτώνονται τελικά ευθύνες για να παραμένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι που σχεδιάζουν έργα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για υποδομές σε πόλεις και χωριά, έργα τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομμένα και ραμμένα στις επιλογές και τις ανάγκες στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, πολλά έχουν να κάνουν με κακοτεχνίες και προχειροδουλειές!
Για τους εργαζόμενους των Περιφερειών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες με το εξειδικευμένο προσωπικό τους πρέπει να έχουν ένα ρόλο: οι ίδιες να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα, σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Δεν είναι καθόλου τιμητικό για έναν επιστήμονα εργαζόμενο, να παίζει τον ρόλο του γραφειοκράτη ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον επιχειρηματία!
Γι αυτό και πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, να γίνει προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση των Περιφερειών γι αυτό το σκοπό.
Εμείς βάζουμε γι ακόμα μια φορά την θέση μας, για κεντρικό φορέα κατασκευών και κεντρικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η διαχείριση των απορριμμάτων, κλπ, ένας σχεδιασμός που θα μπορεί να μελετά σφαιρικά και σε βάθος τα ζητήματα και θα δίνει ολοκληρωμένες λύσεις με γνώμονα το συμφέρον και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.      
Καταψηφίζουμε όλα τα θέματα που αφορούν τεχνικούς συμβούλους. Δεν θα συμβάλουμε ούτε στην απαξίωση του επιστημονικού προσωπικού ούτε στην ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, διότι περί αυτού πρόκειται.


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιάννης Κελλάρης

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ