Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Μητσοτάκης σε νοσηλευτές: Βγάλατε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη


«Μας βγάλατε, ως χώρα, ασπροπρόσωπους, αλλά πάνω από όλα σώσατε ζωές και περιθάλψατε συμπολίτες μας σε ανάγκη, με αυτοθυσία και με ποιότητα. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε ολόκληρη τη χώρα, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους νοσηλευτές εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για το ανεκτίμητο έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
«Παίρνω αφορμή από το γεγονός ότι είναι σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών / Νοσηλευτριών για να σας πω προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει, εσείς, το προσωπικό σας, όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ότι οι νοσηλευτές έβγαλαν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη, ενώ χάρη στην αξία και την αυτοθυσία τους απέδειξαν ότι το ΕΣΥ διαθέτει έμψυχο δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις.
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα γνωρίζαμε πολύ καλά ότι μία από τις μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας αφορούσε το νοσηλευτικό προσωπικό. Τον αριθμό του, πρωτίστως. Γνωρίζαμε ότι ήμασταν από τους τελευταίους στην Ευρώπη σε αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού ανά κάτοικο, με βάση τον πληθυσμό. Η κρίση του κορονοϊού ήταν μία ευκαιρία να προσθέσουμε, με μεγάλη ταχύτητα, νοσηλευτές σε όλη τη χώρα, αλλά αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να βρεθούμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τη στελέχωση των νοσοκομείων
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κρίση του κορονοϊού λειτούργησε ως έναυσμα ώστε να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα του ΕΣΥ, «η χαμηλή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό της χώρας μας». Η κυβέρνηση, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «κινήθηκε γρήγορα ώστε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, ολοκληρώνοντας περίπου 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών έως σήμερα».
Επισήμανε παράλληλα ότι η επόμενη ημέρα γεννά μία μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη και μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ, μέσω της εκπόνησης μακροπρόθεσμων σχεδίων για αποτελεσματική και ορθολογική κάλυψη των υφιστάμενων κενών, προκειμένου η δημόσια υγεία να φτάσει στο επιθυμητό σημείο.
«Χάρη στις προσλήψεις των τελευταίων μηνών το νοσηλευτικό προσωπικό επιστρέφει στα επίπεδα στελέχωσης όπου βρισκόταν πριν την οικονομική κρίση του 2011, αντιστρέφοντας μία πολυετή πτωτική τάση. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχους τόσο την περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό όσο και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά τους οι νοσηλευτές – οι οποίοι όπως είπαν πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας με τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – ευχαρίστησαν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση για την ενίσχυση που είχαν στην κρίσιμη αυτή περίοδο σε προσωπικό αλλά και μέσα προστασίας, ενώ μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τη μάχη με τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκ μέρους των νοσηλευτών μίλησε η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του «Σωτηρία», Βάγια Ζαγανά η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήταν δύσκολα, δεν φοβηθήκαμε, δεν καταθέσαμε ούτε μια στιγμή τα όπλα. Αντιθέτως, πεισμώσαμε. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι ασθενείς μας έφευγαν από τις ΜΕΘ όρθιοι. Είναι μεγάλη η ηθική ικανοποίηση που εισπράττουμε. Βγήκαμε ενισχυμένοι, βγήκαμε δυνατοί από τη διαδικασία. Σας ευχαριστούμε και για το προσωπικό που μας ενισχύσατε».
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υλοποιήσει το αίτημα των νοσηλευτών να λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Υγείας κατά των σχεδιασμό της νοσηλευτκής πολιτικής, οι προτάσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και του υπουργείου θα παραμείνουν ανοικτοί. Η κρίση μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε πιο ομαδικά. Αυτό που έγινε μέσα στην τραγωδία, ήταν ότι είχαμε την τεράστια ευκαιρία να κάνουμε στο ΕΣΥ πράγματα που δεν έγιναν από τη δημιουργία του. Ένα νέο ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση που έγινε, αναφερόμενος παράλληλα και στη σημασία που θα δοθεί στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση του προσωπικού.
Τέλος, οι επικεφαλής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, επισήμαναν και το γεγονός ότι η καλή οργάνωση που υπήρξε από την κυβέρνηση προστάτευσε και τους νοσηλευτές και για αυτό η χώρα δεν θρήνησε θύματα από το προσωπικό των νοσοκομείων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Βάγια Ζαγανά από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», η Ελένη Πισιμίση από το «Αττικόν», η Ελένη Ρόκα από το «Θριάσιο», η Χριστίνα Δημόνη από το ΑΧΕΠΑ, ο Αθανάσιος Γκουτζιβελάκης από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η Ευδοξία Γιαννοπούλου από το «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, η Κωνσταντίνα Ζησοπούλου από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, η Δέσποινα Αθανασίου από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, η Ιωάννα Μίχου από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», η Αλεξάνδρα Μάγκου από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η Πηνελόπη Ντζιλέπη από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η Ελβίρα Καμιλάκη από το Γενικό Νοσοκομείο «Ο ‘Αγιος Γεώργιος» των Χανίων, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.