Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ημερίδα με θέμα «Ο νεανικός διαβήτης» στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων με πρωτοβουλία της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

  https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/f3c70a23-7696-49db-9148-f24dce6a27c8/IMG_2020_02_24_173_1.jpg
Η σημασία της πρόληψης έναντι των σοβαρών και χρόνιων ασθενειών, με την έγκαιρη διάγνωση και τον υγιεινό τρόπο ζωής, υπογραμμίσθηκε από το σύνολο των ομιλητών κατά την ημερίδα με θέμα «Ο νεανικός διαβήτης» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων με πρωτοβουλία της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στις ευρύτερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το τρέχον χρονικό διάστημα σε νομοθετικό, κυβερνητικό και
κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα Δημόσιας Υγείας, με την ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης αλλά και τη διευκόλυνση πρόσβασης των κατοίκων δυσπρόσιτων και ορεινών περιοχών της χώρας σε υπηρεσίες υγείας, με την αξιοποίηση και σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών, κάνοντας ειδικότερη αναφορά σε σχετικές διατάξεις των νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας, τα οποία βρίσκονται ήδη στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βασίλη Οικονόμου, και τους βουλευτές μέλη της «για τις εξαιρετικές τους προσπάθειες να δώσουν δημόσιο βήμα σε ειδήμονες αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις που πλήττουν τον πληθυσμό και υπονομεύουν τη Δημόσια Υγεία», όπως η σημερινή ημερίδα αλλά και η προηγούμενη που αφορούσε το AIDS. «Στόχος μας είναι τα γόνιμα και πρακτικά συμπεράσματα αυτών των ημερίδων να μετατραπούν σε πράξεις καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών, ελάττωσης της εμφάνισής τους και διευκόλυνσης της ζωής όσων δοκιμάζονται από αυτές» τόνισε ο κ. Τασούλας.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι η προσπάθεια της Επιτροπής «εμφορείται από το ενδιαφέρον για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, για την ενημέρωση και την εκπαίδευση της οικογένειας στη μετάβαση προς ένα μοντέλο υγείας που θα απομακρύνεται από τις επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, λιπών και υδατανθράκων) και θα υιοθετεί υγιεινά πρότυπα διαβίωσης». Ο κ. Οικονόμου παρέθεσε στοιχεία για την έκταση της ασθένειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.
Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι φορέων. Συγκεκριμένα:
Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα του Διαβήτη αφορά περίπου 1.000.000 Έλληνες από τους οποίους 50.000 είναι  νέοι και παιδιά. Τόνισε πως πρώτο καθήκον αποτελεί η αυστηρή επιστημονική καταγραφή των ασθενών και η  βελτίωση της εθνικής πολιτικής για την Υγεία, επισημαίνοντας ότι ο διαβήτης είναι ένα νόσημα εθνικής σημασίας διότι επιβαρύνει μια σειρά άλλων νοσημάτων και τον χαρακτήρισε «μεταβολική βόμβα» δεδομένου ότι μαζί με τον διαβήτη η χώρα έχει υψηλά ρεκόρ στην παχυσαρκία των ενηλίκων και πρωταθλητισμό στην παχυσαρκία των παιδιών.    
Η διευθύντρια του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Ανδριανή Βαζαίου αναφέρθηκε στις επιπλοκές που προκαλεί στον εγκέφαλο των παιδιών ο διαβήτης τύπου 1.
Η κ. Ασημίνα Μητράκου, καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών  επεσήμανε την αύξηση των πασχόντων παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και ζήτησε να ενταθεί η χρήση νέων τεχνολογιών στην καταπολέμησή του προκειμένου να περιοριστούν οι επιπλοκές της ασθένειας.
Η καθηγήτρια Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τώνια Βασιλάκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την 7η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Στις κοινωνικές συνέπειες του παιδικού διαβήτη αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής–Ενδοκρινολογίας Νεανικού Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Χριστίνα Κανακά. Όπως τόνισε, η διάγνωση παιδικού διαβήτη προκαλεί ενδοοικογενειακές προστριβές, αύξηση διαζυγίων, ενώ πολλές μητέρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους προκειμένου να αφοσιωθούν στην περίθαλψη του παιδιού που πάσχει.     
Η κλινική ψυχολόγος της Γενικής Κλινικής «Μητέρα» κ. Ελένη Γκίκα επεσήμανε τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Καυτηρίασε επίσης την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τη χρήση ινσουλίνης και σημείωσε ότι ο ψυχολόγος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος μιας διαβητολογικής μονάδας.
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Νίκος Τεντολούρης αναφέρθηκε στις παθήσεις που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.
Στις οικονομικές επιπτώσεις που επιφέρει ο σακχαρώδης διαβήτης στο Σύστημα Υγείας αναφέρθηκε η καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής κ. Ελπίδα Πάβη. Όπως τόνισε, το άμεσο ιατρικό κόστος στην Ελλάδα ανά ασθενή ανέρχεται στα 2.700 ευρώ ετησίως και επεσήμανε ότι πολλά από τα αναλώσιμα υλικά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη κ. Χρήστος Δαραμήλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται καλύτερη ενημέρωση για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης. Τόνισε επίσης ότι το 10% του πληθυσμού της χώρας πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη κ. Βασιλική Λούβαρη αναφέρθηκε στις δράσεις της Ομοσπονδίας, ενώ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη κ. Σοφία Μανέα σημείωσε ότι η Ομοσπονδία εκπροσωπεί 4.000 μέλη, παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, και πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση του σχολικού νοσηλευτή απαιτεί προσωπικό με μεγαλύτερη εξειδίκευση στη νόσο.
Τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων ακολούθησαν τοποθετήσεις των κάτωθι βουλευτών:
Νεοκλής  Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας.
Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και πρώην Υπουργός Υγείας. 
Μαρία Αθανασίου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας της Ελληνικής Λύσης.
Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθήνας του ΜεΡΑ25.
Ζήσης Τζικαλάγιας, βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας.
Κωσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών αναφέρθηκε  ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης.
Η προγραμματισμένη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια δεν κατέστη δυνατή, λόγω έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για την εκτίμηση της προετοιμασίας της χώρας και του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=b1ca3721-16e5-4343-922a-ab6b01255265 


Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης