Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Η νέα σειρά των Υπουργείων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 20η Ιανουαρίου Απόφαση του Πρωθυπουργού που καθορίζει τη σειρά τάξης των Υπουργείων.
Το ζήτημα, ως γνωστόν, διαχρονικά δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό πολιτικά, καθώς συμβολίζει πάντοτε την προτεραιότητα και αξία που δίνει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός στα πεδία δημόσιων πολιτικών που υπηρετεί η Κυβέρνησή του.


Η έκδοση νέας Απόφασης κατέστη αναγκαία μετά τη δημιουργία με το π.δ. 4/2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ 4/15.1.2020) ενός ακόμη Υπουργείου και συγκεκριμένα του «Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Το επιπλέον Υπουργείο τοποθετήθηκε αρκετά χαμηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες και συγκεκριμένα στη 13η θέση μεταξύ των 18 πλέον Υπουργείων, εν αντιθέσει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (όπου μέχρι χθες ανήκε) που ο Πρωθυπουργός διατήρησε στην 4η θέση της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι με την αντίστοιχη Απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την 9η Ιουλίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή το Υπουργείο που έχει ως μείζον αντικείμενο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση, είχε υποβιβαστεί ραγδαία από την πρώτη στη δωδέκατη θέση (θυμηθείτε σχετικά:Κακή αρχή για την Αυτοδιοίκηση...” )
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε και στη νέα Απόφασή του να διατηρήσει αυτή την υποβάθμιση, με το Υπουργείο των ΟΤΑ να παραμένει χαμηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες, στην ίδια δωδέκατη θέση.

Ειδικότερα, η αριθμ. Υ1 Απόφαση του Πρωθυπουργού (Φ.Ε.Κ. Β’ 2901/9.7.2019) καταργήθηκε και με τη νέα αριθμ. Υ3 (Φ.Ε.Κ. Β’ 48/20.1.2020) τα Υπουργεία ιεραρχήθηκαν ως εξής:
1) Υπουργείο Οικονομικών,
2) Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
3) Υπουργείο Εξωτερικών,
4) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
5) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
6) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
7) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
8) Υπουργείο Υγείας,
9) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
10) Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,
11) Υπουργείο Δικαιοσύνης,
12) Υπουργείο Εσωτερικών,
13) Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου,
14) Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
15) Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,
16) Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
17) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
18) Υπουργείο Τουρισμού.

airetos.gr