Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


 
Σε τελετή μνήμης των θυμάτων του Oλοκαυτώματος, με αφορμή την 75η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, παραβρέθηκε ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επίτιμη προσκεκλημένη την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και ισόβια Ιταλίδα Γερουσιαστή, κυρία Liliana Segre, και παρουσία του επιβιώσαντος μέλους της Ορχήστρας Γυναικών του Άουσβιτς και παγκοσμίου φήμης τσελίστα, κυρίας Anita Lasker-Wallfisch.  Και οι δύο υπενθύμισαν την απάνθρωπη κατάσταση των στρατοπέδων και τις «πορείες θανάτου» που διοργάνωσαν οι Ναζί, με την κ. Liliana Segre να δηλώνει ότι «όσο ζει έχει καθήκον να καταθέτει τη μαρτυρία της».
Στις δηλώσεις τους, ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, και η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen, υπογράμμισαν το απαραβίαστο της αξιοπρέπειας του καθενός και το καθήκον των Ευρωπαίων να αντισταθούν στον αντισημιτισμό, το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και με την παρουσίαση του «Kaddish» του Maurice Ravel από το Κουαρτέτο Karski και τη mezzo-soprano Naomi Couquet.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, συναντήθηκε με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής (European Commission), αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο συζήτησαν θέματα του χαρτοφυλακίου του, ενώ συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ευάγγελο-Βασίλειο Μεϊμαράκη, όσο και με άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την τρέχουσα νομοθετική εργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης