Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

AMYNTIKH ΜΑΝΙΑ ME ΤΑ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΚΑΦΗ



Της Λέττας Καλαμαρά

Την πρόσφατη δωρεά 10 ταχύπλοων σκαφών από τους ευπατρίδες εφοπλιστές και συγκεκριμένα την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τον Πρόεδρο Θεόδωρο Βενιάμη και πολλούς άλλους μεταξύ αυτών και τον Διοικητή του Αγίου Όρους Αθανάσιο Μαρτίνο, προς το Λιμενικό ακολουθεί η είδηση στο διαδίκτυο για προμήθεια-αντικατάσταση των  29 ΑΒΑΚ των Αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού από ταχύπλοα σκάφη κατηγορίας RIB μήκους 11 μέτρων με ταχύτητα 40 κόμβων. Σε εξέλιξη είναι εδώ και καιρό από τη ΓΔΑΕΕ και ο διαγωνισμός Ταχυπλόων Σκαφών για τις Ειδικές Δυνάμεις για την προμήθεια 41 σκαφών με νέο Γενικό Διευθυντή πια.

Στο μεταξύ ακολουθούν μέρες των κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον καθ' ύλη αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τα αξιοκρατικά κριτήριά τους και η ελληνική κοινωνία και το στρατιωτικό προσωπικό αναμένει να εξακριβώσει την κανονικότητα Μητσοτάκη και τις γραφές Παναγιωτόπουλου για πρώτη φορά. Ασφαλώς τα κριτήρια Μητσοτάκη δεν μπορούν να συμπίπτουν με αυτά του λαοπλάνου Αλέξη Τσίπρα αλλά δεν αποκλείεται και να δικαιωθούν οι υποστηρικτές ότι η ταύτιση Μητσοτάκη-Τσίπρα κάποιες φορές φάνηκε να αγγίζει τα όρια της δίδυμης σχέσης.

Την απόφαση Μητσοτάκη θα προηγηθεί η συνάντησή του με τους πολιτικούς Αρχηγούς και κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα του νέου εκλογικού νόμου, της επισκεψης στις ΗΠΑ, την προσφυγή στη Χάγη για την τουρκική διεκδικητικότητα, τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων με έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Μπορεί για τη θέση της αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη διαφαίνεται ταύτιση επιλογών αλλά όλα μπορεί να συμβούν στην επιλογή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταξύ άλλων θα κληθεί να επιλέξει τις παραπάνω προμήθειες των ταχύπλοων σκαφών και γιατί όχι και άλλων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η χρήση ταχύπλοων σκαφών για τους Πεζοναύτες για την εκτέλεση του έργου τους αποτελεί πρωτότυπη επιλογή που δεν υιοθετούν οι σύγχρονοι δυτικοί στρατοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν  αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά δεν αποκλείεται αυτοί να γνωρίζουν λιγότερο τις ανάγκες των Ελλήνων Πεζοναυτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ασφάλεια του προσωπικού και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα σε περίοδο μάχης αποτελεί το κύριο μέλημα της παρούσης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Εξάλλου, τα Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού προς το παρόν και παρά την παρέλευση της επικοινωνιακής καταιγίδας του Ηφαιστίωνα είναι αραγμένα στα ακριτικά νησιά μας και αναμένουν τις ορδές των πελατών του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος να επιβιβασθούν και να εξυπηρετηθούν από τους Έλληνες Αξιωματικούς μας. Η πίεση από τις τοπικές κοπινωνίες για επιβίβαση είναι έντονη ώστε να αδειάσουν και λίγες θέσεις προς υποδοχή νέων αφίξεων. Με ΑΒΑΚ ή με ταχύπλοα σκάφη οι Έλληνες Πεζοναύτες μικρή η διαφορά για τους οικονομικούς μετανάστες που διαπερνούν τα σύνορά μας ανενόχλητοι.

Είναι προφανές ότι η νέα ή παλιά ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 οφείλει να συμπλέει με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ.Παναγιωτόπουλο στις πολιτικές επιλογές του και να έχει πάντα έτοιμο το πολεμικό υλικό προς χρήση από τους Αφγανούς και τους Μαροκινούς. Να συμφωνεί στη μη αναγκαιότητα αύξησης της θητείας καθόσον προφανώς τα τωρινά ποσοστά επάνδρωσης καλύπτουν τα διεθνώς καθοριζόμενα ποσοστά για ετοιμοπόλεμες μονάδες. Με αυτό το πολιτικό κριτήριο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι Μητσοτάκης και Παναγιωτόπουλος θα επιλέξουν τους καλύτερους Αξιωματικούς μας ως νέους ή παλιούς στρατιωτικούς ηγέτες. Η εκτίμηση είναι ότι η υποδοχή μεταναστών και οι προμήθειες ταχύπλοων σκαφών θα αποτελέσουν μαζί με τη συμμετοχή σε αγαθοεργίες σοβαρά προσόντα  αξιολόγησης. Αυτό είναι και το κύριο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Το Βαθύ Κράτος που ελέγχει πλευρές της εξουσίας, από τα παράλια, και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις των Αρματαγωγών, προαγωγών και τοποθετήσεων και όχι μόνο, διψά για εκδίκηση από την εκδίωξη ειδικών στις προμήθειες ταχυπλόων σκαφών. Τόσο κόπο έκανε τη χρονιά που μας πέρασε να αποσπά όπλα που δεν βρέθηκαν ποτέ για να ποδηγετεί αποφάσεις και να οδηγεί άριστους Αξιωματικούς σε δίκες που τυχαίως εμπλέκονται στο δρόμο τους. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα καταφέρει και φέτος και πώς θα διεισδύσει στα ανώτατα όργανα αποφάσεων και τα ξαναλέμε.

Ευχή μας, Μητσότακης και Άγιον Όρος, Θεός συν χείρα, ας φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα μας, για την αξιοκρατία της Νέας Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση των αόρατων εχθρών μας που κινούν τουλάχιστον τα νήματα της επικοινωνίας αποκλειστικά... 

Thedayaftergr