Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν – Πώς ερμηνεύουν Αθήνα και Αγκυρα τη συνάντηση

Πλήρης ήταν η διάσταση απόψεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Επιβεβαιώνοντας όλους όσοι κρατούσαν μικρό καλάθι για θετικά αποτελέσματα στην πλέον κρίσιμη συνάντηση των τελευταίων ετών, δεδομένης και της προσπάθειας της Αγκυρας να επιβάλει τετελεσμένα στα ανοικτά μέτωπα που έχει με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», επισημαίνοντας πως «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες». 

Η ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να έθεσε ως μείζονα προτεραιότητα το ζήτημα της τουρκολυβικής συμφωνίας για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε ως «άκυρη και αποσταθεροποιητικό παράγοντα». Σε κάθε περίπτωση πάντως, περιμένει να δει αναλυτικά τη συμφωνία για να την αξιολογήσει, με το τελεσίγραφο που έχει δώσει στον λίβυο πρέσβη να λήγει την Πέμπτη.
Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση πως εν τέλει αυτός που εκτίθεται είναι ο Ερντογάν, αφού εάν η Τουρκία εμμείνει στις γνωστές θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες θα απομονωθεί διπλωματικά ακόμη περισσότερο.
Παρά τις έντονες επικρίσεις της Αθήνας για το ζήτημα, η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη, με τον Ερντογάν να επισημαίνει πως το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη είναι «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών. Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».
Στο πλαίσιο αυτό και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διαμήνυσε από την Αγκυρα ότι «το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πολύ σύντομα».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο». Όπως είπε, η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη, καλώντας όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».

Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Στο μεταξύ, με εντολή Μητσοτάκη συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης.

Το προσφυγικό

Παράλληλα, η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του προσφυγικού, υποστηρίζοντας  πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Αθήνας να περισυλλέξει πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια.
«Εδώ και μήνες υπάρχει ευδιάκριτη αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και δη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία δεν υπακούει στις ελληνικές παραινέσεις. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά και εξακολουθεί να το κάνει την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον συνομιλητή του.
Μάλιστα, δεδομένης της ανησυχίας της Αθήνας και των κρίσιμων διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα, αύριο Πέμπτη συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμόδιων αξιωματούχων της ΕΕ.

Πώς εκτιμά τη συνάντηση η Αθήνα

Γενικότερα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι τόσο η συνάντηση όσο και τα γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βγάζουν κερδισμένη την ελληνική πλευρά, αφού η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που πιέστηκε. Αυτό αποτυπώνεται δε και στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα, επιχειρώντας διπλωματικά και όχι με την τακτική των προκλήσεων και των παραβιάσεων, να συνετίσει την Τουρκία.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού. 
in.gr