Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

«Το Μέλλον αρχίζει Τώρα»: Ξεκίνησε το 13ο συνέδριο της ΝEAΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (LIVE ΕΙΚΟΝΑ)

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/11/sunedrio-nd-163-.jpg


Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, αλλά και σύγχρονα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή εποχή θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ., που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το στίγμα της σύγχρονης φυσιογνωμίας του κόμματος.
Με κεντρικό σύνθημα «Το μέλλον αρχίζει τώρα», στις συνεδριακές διαδικασίες θα λάβουν μέρος 1.733 σύνεδροι και 4.966 παρατηρητές.
Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και θα ακολουθήσει η ομιλία του πρωθυπουργού.


 Την Κυριακή θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο απερχόμενος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η λίστα των ξένων προσκεκλημένων περιλαμβάνει τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ Antonio Lopez-Isturiz White, ο οποίος θα απευθύνει σήμερα χαιρετισμό, καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani, τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Paulo Rangel, την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μairead Mc Guinness και τη νέα επίτροπο της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, οι οποίοι θα συμμετέχουν αύριο στη θεματική συζήτηση: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο». Αύριο Σάββατο θα μιλήσουν ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Γιώργος Στεργίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Θα μιλήσουν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας, ο διευθυντής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

 Τι θα πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης

Το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ και της κυβερνητικής πολιτικής με εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του ανοίγοντας το συνέδριο της ΝΔ.
«’Η ανάπτυξη για όλους’ θα ήταν ένα ακόμη σύνθημα, αν δεν είχε το βάθος της ιδεολογίας μας: Δηλαδή την παραγωγή νέου πλούτου, που θα μοιράζεται δίκαια» θα τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, και θα αναφέρει επίσης, πως «το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό. Η ‘Συμφωνία Αλήθειας’ μετατρέπεται τώρα σε ‘Συμφωνία Δημιουργίας’. Η οποία καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα! Όχι, όμως, αποτέλεσμα για το αποτέλεσμα. Αλλά αποτέλεσμα για μια καλύτερη ζωή. Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη».
Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ακόμη, την «αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο»: «Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία, αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη. Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα – είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα, ελάχιστοι ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας». Όμως, «συστατικό του φιλελευθερισμού είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός.
«Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο συνέδριό μας, είχα προβλέψει πως θα ήταν το τελευταίο πριν από την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Ύστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι πλέον αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια» θα αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα υπογραμμίσει πως «η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη. Κατάφερε έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: Την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους!». Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι «η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Απ’ την άλλη όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος, με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος».
Ο κ. Μητσοτάκης θα πει πως «το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας από τις 9 Ιουλίου συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: Νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς. Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος πλέον στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης! Ως ίση μεταξύ πρώτων, στη θέση που της αρμόζει. Γιατί οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας οικοδομούνται δύσκολα, αλλά αποδομούνται γρήγορα. Ο πρωθυπουργός θα σημειώσει για τα εθνικά θέματα, ότι «στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό. Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».
Για το Μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης θα σημειώσει πως «η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα. Πρέπει να πω όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Παρασκευή 29/11
16:00 Εγγραφή-Ταυτοποίηση Συνέδρων
19:00 Έναρξη Εργασιών από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Επικύρωση Αποφάσεων/Κανονισμού Συνεδρίου
19:10 Χαιρετισμός Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ , Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
19:15 Χαιρετισμός Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Ευρωβουλευτή, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
19:30 Ομιλία πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη
Σάββατο 30/11
10:00 Ομιλία Γιάννη Μπρατάκου, γενικού διευθυντή Νέας Δημοκρατίας
10:10 Ομιλίες εκπροσώπων άλλων κομμάτων
10:50 Ομιλία Σταύρου Καλαφάτη, γενικού γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης
11:00 Ομιλία Γιώργου Στεργίου, γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής
11:10 – 15:00 Συνεδρίαση με θέμα: «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό»
11:10-12:30 Πάνελ με θέμα: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο»
Αντόνιο Ταγιάνι , πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Πάουλο Ράνγκελ , αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Μάιριντ Μακγκινες , αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στέλλα Κυριακίδου, προτεινόμενη Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας
12:30-13:15 Εισηγήσεις Προσκεκλημένων Ομιλητών
«Λαϊκισμός: Τι μας διδάσκει η εμπειρία της Ελλάδας»
Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας.
«Κοινωνικά στερεότυπα και λαϊκισμός: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»
Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
«Μπορεί ο λαϊκισμός να αντεπιτεθεί;»
‘Αγγελος Χρυσόγελος, λέκτορας διεθνούς πολιτικής στο London Metropolitan University και συνεργαζόμενος εταίρος της δεξαμενής σκέψης Chatham House.
13:15-15:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων
15:00-19:00 Συνεδρίαση με θέμα: «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας»
15:00-16:30 Εισηγήσεις Προσκεκλημένων Ομιλητών
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καθορίζει τη ζωή μας»
Ιόλη Χριστοπούλου, συν-ιδρύτρια, εταίρος και διευθύντρια πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το περιβάλλον The Green Tank.
«Η σημασία της αποφυγής των πλαστικών μιας χρήσης για την προστασία και το μέλλον των θαλασσών μας»
Κατερίνα Τοπούζογλου, ιδρύτρια της All For Blue.
«Πράσινη τεχνολογία και βιώσιμή ανάπτυξη»
Ντιάνα Κίνερτ , πολιτικός, ανεξάρτητη επιχειρηματίας, σύμβουλος και συγγραφέας.
«Το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή»
Πάνος Παχατουρίδης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Facebook API σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
«Νέες τεχνολογίες και ίσες ευκαιρίες»
Μυλαίδη Στούμπου, διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών πολυεθνικής εταιρίας σε 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
«Ψηφιακές δεξιότητες: Προκλήσεις και νέες προοπτικές»
Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN).
16:30-19:00 Τοποθετήσεις Συνέδρων
20:00 Διεξαγωγή νυχτερινού αγώνα δρόμου
Κυριακή 1/12
10:30 Προβολή Βίντεο
10:40 Ομιλία Παύλου Μαρινάκη, προέδρου ΟΝΝΕΔ
10:50 Ομιλία Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
11:10 Ομιλία Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας
11:30 Ομιλία Αντώνη Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργού
12:00 Ομιλία Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ευρωβουλευτή, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
12:30 Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη