Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

e-Sisifos: Σημαίνοντα πρόσωπα από τον χώρο της Πολιτικής χαιρέτισαν το έργο του e-Sisifos


Η 
 δράση του «e-Sisifos: Ψηφιακό Χρονολόγιο της Κορινθιακής Λαογραφίας», που αφορούσε στην ενημέρωση και εξοικείωση των χρηστών με το ψηφιακό περιβάλλον της πύλης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στο τριήμερο εκπαίδευσης που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα, τίμησαν με την παρουσία τους, προσωπικότητες από τον χώρο του Πολιτισμού και της Πολιτικής.
Στον Δήμο Βέλου-Βόχας, παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος του Δήμου, Θεόδωρος Ράπτης, όπως επίσης η νέα πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη», Μαρία Καλλίρη και το μέλος του Δ/Σ της «Ανέλιξης», Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης.
Ο τελευταίος τόνισε την σημασία που έχει αυτή η καινοτόμα πρωτοβουλία, καθώς κάτι τέτοιο έλειπε
«ειδικά για ανθρώπους που ασχολούμαστε με την έρευνα και ψάχνουμε να βρούμε πηγές […] το e-Sisifos φιλοδοξεί να στεγάσει ένα υλικό συγκεντρωμένο, το οποίο αφορά την Κορινθία, την Ιστορία, την Λαογραφία και την Παράδοση».
Στην συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Σχοινοχωρίτης, υπογράμμισε το ότι «Ο Δήμος δεν μπορεί να απουσιάζει από τέτοιες προσπάθειες, είναι αρωγός και θα υποστηρίζει κάθε ανάλογη προσπάθεια που έχει στόχο την καταγωγή, την ανάδειξη, την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς […]».

Η Μαρία Καλλίρη έδωσε συγχαρητήρια και αυτή με την σειρά της και εκ μέρους του Δημάρχου, Αννίβα Παπακυριάκου, υπογράμμισενα είναι αρωγός ο Δήμος σε αυτήν την προσπάθεια και επεσήμανε την σημασία που έχει αυτήν την στιγμή «να εμπλουτιστεί το portal του e-Sisifos με πολιτιστικό περιεχόμενο […] για να φτάσουμε σε ένα τέλειο αποτέλεσμα για την Κορινθία».
Ο συντονιστής εταίρος της RapMedia, Δημήτρης Ραψωματιώτης ανέφερε στα μέλη του νέου Δ/Σ, είτε σαν ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» είτε σαν Δήμος, ότι « σίγουρα θα υπάρξει συνεργασία σε αυτό το πρόγραμμα και γιατί όχι και σε καινούργια».

Στον Δήμο Κορινθίων παρευρέθηκαν η Μαριλένα Σούκουλη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο αντιδήμαρχος Κορινθίων, Τιμολέων Πιέτρης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Σπηλιόπουλος Νεκτάριος, οι οποίοι χαιρέτισαν το έργο του e-Sisifos.
Η Μαριλένα Σούκουλη, συνεχάρη την πρωτοβουλία των εταίρων και εξήρε την σημασία που έχει η δικτύωση, «η ισχύς εν τη ενώση» όπως ανέφερε και η ίδια.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα στο πολιτιστικό μας αποτύπωμα και νομίζω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να υπάρχει ένωση. Την ανάγκη να υπάρχει δικτύωση σε όλες τις δράσεις, στα θέματα του τουρισμού, των κοινωνικών υποδομών και των δράσεων του εθελοντισμού, επομένως θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για να μας δώσει ιδέες και για τα επόμενα»

Ο Τιμολέων Πιέτρης με την σειρά του και επιβεβαιώνοντας με την παρουσία του, την αλλαγή φιλοσοφίας που υπάρχει στον Δήμο σε ό,τι έχει να κάνει με τα πολιτιστικά δρώμενα, έκανε λόγο για το όφελος που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το e-Sisifos.

«Αρκετοί νέοι άνθρωποι όπως και εγώ, δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική μας Ιστορία και για αυτό θα πρέπει και εμείς ως Δήμος αλλά και εσείς ως ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να συνεργαζόμαστε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας, ο οποίος έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία. Θεωρώ ότι αν την μάθουμε αυτήν την ιστορία, θα μείνουμε εδώ και θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Τέλος, ο Σπηλιώπουλος Νεκτάριος στον λόγο του υπογράμμισε την αξία της συγκέντρωσης πολλών στοιχείων σε μια βάση δεδομένων, «που μέχρι τώρα είτε δεν υπήρχαν ή υπήρχαν αποσπασματικά».


«Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για αυτούς που κάνουν έρευνα άρα θα έχουν μια μεγάλη βάση δεδομένων, όπως φοιτητές, ερευνητές αλλά και μικρότερες ηλικίες, όπως είναι τα παιδιά, να υπάρχει μια διάδραση με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής»

Τα λόγια του συντονιστή εταίρου Δημήτρη Ραψωματιώτη, μετά το πέρας της εκπαίδευσης, έδωσαν το στίγμα και την πορεία του έργου του e-Sisifos, ολοκληρώνοντας και επισφραγίζοντας αυτήν την σημαντική δράση.

«Το έργο αυτό το e-Sisifos προχωράει. Ήδη δείχνει τα αποτελέσματά του. Όποιος το αγκαλιάσει θα μπορέσει να έχει και τα αποτελέσματά του, θα ωφεληθεί, όποιος δεν το αγκαλιάσει και όποιος δεν προσπαθήσει να το θεωρήσει και δικό του κτήμα θα μείνει πίσω. Ο καθένας θα κριθεί και θα κρίνει ανάλογα με τις πράξεις τους. Στο χέρι σας λοιπόν είναι αυτό το εργαλείο να σας βοηθήσει να παρουσιάσετε το έργο σας και να μείνετε στην Ιστορία»