Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
Στρασβούργο, 25 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Διμερείς συναντήσεις είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, επ’ ευκαιρία της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, ο κ. Τασούλας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Liliane Maury Pasquier, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Gérard Larcher, την Κύπρια Επίτροπο Προστασίας των Καταναλωτών και Υγείας της Ε.Ε., κυρία Στέλλα Κυριακίδου και τον Πρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Andreas Norlén.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε προς
τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου την ιδιαίτερη ευαισθητοποίησή της «στις απίστευτες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος». «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αναλάβει μόνη της την απάντηση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που οφείλεται κυρίως στη γεωγραφική θέση της», επισήμανε η κυρία Pasquier. Και διαβεβαίωσε τον κ. Τασούλα ότι «η Συνέλευση θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για την απαραίτητη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών πολιτικών». Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής για την ανάληψη της διοργάνωσης της επόμενης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Αθήνα, το 2021, και σημείωσε ότι η διοργάνωση αυτή, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, θα είναι μια μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία.
Ο κ. Τασούλας συνεχάρη την κυρία Pasquier για «την εξαιρετική διοργάνωση της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων, που εκπροσωπούν περί το 1 δισ. πολίτες», και υπογράμμισε «το κύρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο μπορεί να παρέμβει ώστε να συγκρατηθεί η Τουρκία στις ανεξέλεγκτες αποστολές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τους σε ένα παζάρι με ευρύτερες επιδιώξεις».
«Μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπενθυμίζει σε κάθε κράτος μέλος του τις υποχρεώσεις του για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, και να μη χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν νόμισμα συναλλαγής ή μέσο πίεσης», απάντησε η κυρία Pasquier.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια της χώρας μας να επιστρέψει στην κανονικότητα ύστερα από τη μεγάλη περιπέτεια της 10ετούς κρίσης» και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης που στοχεύουν «στη σοβαρή διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας». Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπογράμμισε τη σταθερή στάση της Γαλλίας υπέρ της Ελλάδας εκφράζοντας, με την ευκαιρία, προς τον κ. Larcher, τα συλλυπητήριά του για την πρόσφατη απώλεια του Jacques Chirac, «ενός σπουδαίου Ευρωπαίου πολιτικού και χρήσιμου φίλου της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη της οικονομίας συνδέεται και με το αίσθημα ασφάλειας, επισημαίνοντας την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, αλλά και τη συστηματική αποστολή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, «επιχειρώντας έτσι να παζαρέψει και να εκβιάσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας επιβεβαίωσε «το θετικό αίσθημα κατανόησης και φιλίας» της χώρας του «προς την Ελλάδα» τονίζοντας την ανάγκη αναβίωσης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και εμβάθυνσης της συνεργασίας των νομοθετικών σωμάτων τους. Ο κ. Larcher εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για «την πολύ μεγάλη επιδείνωση στο μεταναστευτικό», «γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση στην Ευρώπη» και επισήμανε ότι τα ευρωπαϊκά όργανα με τη νέα τους σύνθεση θα πρέπει να ασχοληθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές της Συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας», πρόσθεσε, «όσον αφορά τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την εκβιαστική χρήση του μεταναστευτικού και την επέμβαση σήμερα στη Βόρεια Συρία, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια πολιτική αντίδραση της Ε.Ε.»
Ο κ. Τασούλας είχε επίσης σύντομη συνάντηση με τη νέα Επίτροπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρία Στέλλα Κυριακίδου, την οποία συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά και με τον Πρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Andreas Norlén, με τον οποίο και είχε την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους διευρύνσεως της συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.
Ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσε τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Σουηδίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης  για τις παράνομες τουρκικές ανασκαφές στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ενόψει Διεθνούς Διασκέψεως που αρχίζει αύριο στην Κύπρο με θέμα την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην οποία και θα λάβει μέρος ο εν λόγω Σουηδός διπλωμάτης.   

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης